Linkovi

Eksplozija u Avganistanu


U eksploziji bombe u Avganistanu stradalo devet osoba
U eksploziji bombe u Avganistanu stradalo devet osoba

Avganistanski funkcioneri navode da je u eksploziji bombe na jednoj tržnici na severu zemlje poginulo devet osoba. Medju žrtvama napada u u distriktu Gormuč, u pokrajini Farjab je i jedan član opštinskog odbora.

Nije poznato ko je odgovoran za napad, koji dogodio dan pošto je visoki mirovni pregovarač, Arsala Rahman,i ubijen u glavnom gradu Kabulu. Rahmani je bio ugledni član avganistanskog 70-članog Visokog mirovnog saveta. Taliban je demantovao odgovornost za to ubistvo.

Avganistanski funkcioneri očekuju da se nasilje intenzivira jer je ta pobunjenička grupa nedavno najavila početak prolećne ofanzive. Avganistanske snage sve više preuzimaju odgovornost za bezbednost, pošto će se medjunarodne borbene trupe povući do 2014. godine.

Predsednik Avganistana, Hamid Karzai, juče je najavio početak treće od pet faza prenosa bezbednosnih dužnosti. U skladu sa trećom fazom, bezbednosna kontrola će biti prebačena sa medjunarodnih na avganistanske snage u svim glavnim gradovima avganistanskih pokrajina kao i čitavim pokrajinama Uruzgan, Kapisa i Parvan.

XS
SM
MD
LG