Linkovi

20 mrtvih u napadu na hotel kraj Kabula


Pripadnici snaga bezbednosti ispred napadnutog hotela Spožmai, nedaleko od Kabula
Pripadnici snaga bezbednosti ispred napadnutog hotela Spožmai, nedaleko od Kabula

Avganistanske i NATO snage savladale napadače posle gotovo 12-časovne borbe u kojoj je poginulo najmanje 16 civila

Avganistanski funkcioneri saopštili su da je u napadu na hotel kraj jednog jezera, nedaleko od Kabula, poginulo najmanje 20 ljudi.

Taliban je preuzeo odgovornost za gotovo 12-časovnu opsadu hotela Spožmai koja je okončana rano jutros. Vlasti kažu da su ubijeni najmanje 16 civila, tri hotelska stražara i jedan policajac.

Petorica ekstremista naoružana raketnim bacačima i samoubilačkim pojasevima upala su u hotel kasno sinoć, ubila stražare, a zatim otvorila vatru na goste za večerom.

Ekstremisti su zadržali i nekoliko talaca, uključujući žene i decu. Funkcioneri kažu da je u trenutku napada u hotelu bilo najmanje 250 gostiju od kojih su neki pobegli u obližnju šumu i jezero.

Avganistanske snage bezbednosti uspele su da oslobode više od 40 talaca i prepad je završen smrću poslednejg napadača. Helikopteri NATO pružali su podršku avganistanskim snagama.

Predstavnik Talibana Zabiula Mudžahid preuzeo je odgovornost za napad rekavši da je hotel korišćen za orgije, pijančenje i prostituciju.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Džon Alen, rekao je danas da napad „nosi obeležja mreže Hakani“, dodajući da ta grupa nastavlja da napada i ubija nedužne Avganistance i narušava suverenitet Avganistana iz bezbednih utočišta u Pakistanu. Veruje se da ta ekstremistička grupa, povezana sa Al-Kaidom, ima baze u pakistanskom plemenskom području Severni Vaziristan i okrivljuje se za brojne napade na međunarodne snage u Avganistanu.

Gosti i čitave porodice okupljaju se u hotelu Spožmai, podignutom na obali jezera Karga, posebno četvrtkom uveče kada u Avganistanu počinje vikend. Hotel je popularan među bogatim Avganistancima, privrednicima i strancima, a mere bezbednosti u njemu manje su stroge od onih u hotelima u Kabulu.

Pobunjenici su i ranije sprovodili slične napade, kao što je bio prošlogodišnji napad na hotel Interkontinental u blizini Kabula, dok na ambasade u gradu pucaju sa okolnih visokoh zgrada.
XS
SM
MD
LG