Linkovi

Avganistan: Policajci žrtve napada NATO-a


Avganistanci tragaju za telima žrtava nakon jednog NATO napada (arhivski snimak)
Avganistanci tragaju za telima žrtava nakon jednog NATO napada (arhivski snimak)

Vlasti u pokrajini Gazni navode da se incident odigrao u distriktu Dejak, dok funkcioneri NATO-a ukazuju da je istraga te tvrdnje u toku

Lokalni funkcioneri u istočnom Avganistanu saopštili su da su helikopteri NATO-a usmrtili 4 avganistanska policajca i ranili najmanje dvoje civila tokom napada na ekstremiste kasno sinoć.

Vlasti u pokrajini Gazni navode da se incident odigrao u distriktu Dejak, dok funkcioneri NATO-a ukazuju da je istraga te tvrdnje u toku.

Prošle nedelje u vazdušnom napadu helikoptera NATO-a uz podršku avganistanskih bezbednosnih snaga ubijeno je devet ekstremista iz redova Talibana, kao i dvoje civila, u drugoj oblasti pokrajine Gazni.

Civilne žrtve su već dugo predmet spora izmedju avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i medjunarodne koalicije u Avganistanu što je u prošlosti navodilo NATO da menja strategiju u cilju ograničenja kolateralne štete.

Medjutim, u medjunardnim izveštajima koji proučavaju stope stradalih tokom 11-godišnjeg rata u Avganistanu pobunjenici se krive za veliku većinu civilnih žrtava.
XS
SM
MD
LG