Linkovi

Incident tokom Panetine posete


Američki sekretar za odbranu Lion Paneta (arhivski snimak)
Američki sekretar za odbranu Lion Paneta (arhivski snimak)

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta, izjavio je da najnovije nasilje u Avganistanu – uključujući i smrtonosnu pucnjavu po svemu sudeći američkog vojnika – neče sprečiti Sjedinjene Države da obave svoju misiju u zemlji.

Portparol Pentagona Džordž Litl, danas je saopštio da se Paneta tokom posete Avganistanu sastao sa pokrajinskim liderima i da im je rekao da takvi incidenti ne predstavljaju avganistanski narod, avganistanske snage ili američke i koalicione snage – među kojima „ogromna većina“, kako je rekao, pokušava da uradi „ispravnu stvar“.

Zvaničnici su saopštili da je otprilike u vreme kada je Paneta doputovao na jug Avganistana, jedan Avganistanac ukrao vozilo i naleteo na prilaznu rampu, pre nego što je pobegao iz vozila u plamenu. NATO je saopštio da je u „incidentu sa ukradenim vozilom“ ranjen jedan pripadnik koalicionih snaga. Navodi se da su nadležni uhapsili napadača i da sekretar za odbranu ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

Paneta je u dugo planiranu posetu doputovao svega nekoliko dana pošto je američki vojnik navodno pobio 16 civila u okolini Kandahara. Tome su prethodili višenedeljni smrtonosni protesti Avganistanaca posle vesti da su američki vojnici na neprikladan način uništavali primerke Kurana. Među žrtvama nasilja su i koalicioni vojnici koje su ubile njihove avganistanske kolege. NATO je danas saopštio da zbog toga pojačava kontrolu avganistanskih snaga, da bi sprečio uvlačenje pobunjenika u vojsku.

U međuvremenu, zvaničnici su saopštili da su Avganistanci koji istražuju nedeljni napad objavili snimak predaje optuženog vojnika u njegovoj bazi. Navodi se da je snimak objavljen da bi se prekinulo govorkanje da je u napadu učestvovao veći broj vojnika. Avganistanski ministar odbrane Abdul Rahim Vardak je danas izjavio da je njegova vlada dobila uveravanja da će američke vlasti preduzeti „odgovarajuću akciju“ i „maksimalno“ kazniti odgovorne.

Predsednik Barak Obama je juče izjavio da Sjedinjene Države tretiraju incident isto kao da su pobijeni američki državljani. On je takođe potvrdio da se Sjedinjene Države, uprkos javnom nezadovoljstvu, neće prenagljeno povući iz Avganistana. U međuvremenu, u današnjoj eksploziji bombe na putu u pokrajini Helmand, poginulo je osam civila. Našto ranije, u obližnjoj pokrajini Kandahar, u eksploziji bombe prikačene za motocikl, poginuo je pripadnik avganistanske bezbednosne službe, a ranjene su još najmanje dve osobe.

XS
SM
MD
LG