Linkovi

Obama: Puna istraga incidenta


Avganistanske bezbednosne snage u stanju pripravnosti nakon napada Talibana na vladinu delegaciju
Avganistanske bezbednosne snage u stanju pripravnosti nakon napada Talibana na vladinu delegaciju

Predsednik Barak Obama najavio je danas punu istragu ubistva 16 avganistanskih civila u jednom selu u pokrajini Kandahar. Ekstremisti su ranije danas otvorili vatru na delegaciju avganistanske vlade koja je bila u poseti mestu masakra koji je počinio za sada neidentifikovani američki vojnik.

Avganistanska delegacija napadnuta je samo nekoliko sati nakon što je Taliban zaprijetio da će se osvetiti za ubistva odrubljivanjem glava američkim vojnicima. Jedan vojnik je poginuo, dok je najmanje jedan policajac povrijeđen.

"Taliban je dobio veoma preciznu informaciju da vladini zvaničnici dolaze ovdje. Otvorili su vatru na nas iz zasjede”, kaže vojnik Faiz Aslam.

U delegaciji su, između ostalih, bila dva brata avganistanskog predjsednika Hamida Karzaija koji nisu povrijeđeni u napadu. U Džalalabadu, na istoku zemlje, u međuvremenu je organizovan prvi javni protest zbog ubistva avganistanskih civila, na kojem se okupilo oko 2000 studenata. Mnogi od njih uzvikivali su “Smrti Americi.”

Napadač, američki vodnik, nalazi se u pritvoru pod optužbom da je izašao iz baze u nedelju veče i ubio seljane. Zvaničnici navode da je optuženi, tokom službe u Iraku, pretrpio traumatsku povredu mozga. Zločin koji je počinio je za mnoge demonstrante poslednja kap. Jedan od njih kaže da je vrijeme da se strane trupe povuku iz Avganistana.

“Ne želimo nikakvo strateško partnerstvo sa stranim trupama. Avganistanci su nezavisan narod i ne želimo da budemo ničija kolonija. Još jednom najoštrije osuđujemo incident u Kandaharu i pozivamo vlasti da sude kriminalcu.”

Predsjednik Barak Obama danas je najavio sveobuhvatnu istragu.

“Sjedinjene Države ovo shvataju toliko ozbiljno, kao da su ubijeni naši građani i djeca. Ubistvo nevinih civila je nečuveno i neprihvatljivo. To nije odraz naše zemlje i vojske. Zbog toga sam naredio Pentagonu da osigura da se ulože svi napori u sprovođenje pune istrage. Uvjeravam američki i avganistanski narod da ćemo slijediti činjenice gdje god nas vode. I osiguraćemo da oni koji su umiješani odgovaraju pred punom snagom zakona.

Obama je međutim ponovio da, uprkos incidentu, neće biti preranog povlačenja američkih snaga i da su one na putu da napuste Avganistan do 2014. To je prema mišljenju analitičarke Malu Inosent, iz instituta “Kejto”, održiv datum.

“To je povezano sa pitanjem da li će se ovaj porast nasilja nastaviti u doglednoj budućnosti. Već smo svjedoci da se broj civilnih žrtava povećao u poslednjih pet godina. To su podaci iz izvještaja UN-a. Tako da mislim da će eventualno mijenjanje misije u stvari zavisti od kalkulacija u Vašingtonu, a ne nužno od događaja na terenu”

Rat u Avganistanu, najduži u američkoj istoriji, međutim postaje sve veći politički problem za američkog predjsednika, a obzirom na to da se mnogi birači pitaju da li je ga je vrijedno nastavljati.

“Svi ovi incidenti dodatno pogoršavaju situaciju. I takođe se nadovezuju na pitanja koja već dugo izazivaju ogorčenje u Avganistanu”, kaže analitičar Entoni Kordsman.

Prema istraživanju javnog mnjenja, 55 odsto Amerikanaca smatra da se većina Avganistanaca protivi onome što Sjedinjene Države pokušavaju da postignu u njihovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG