Linkovi

Opada podrška Talibanu u Avganistanu


Bezbednost u Avganistanu velika briga za gradjane te zemlje
Bezbednost u Avganistanu velika briga za gradjane te zemlje

Novom anketom o javnom mnjenju utvrdjeno je da je podrška Talibanu u Avganistanu na najnižem nivou do sada.

Rezultati ankete koju je danas objavila besprofitna Azijska fondacija, sa sedištem u SAD, ukazuju da 19 posto anketiranih izražava simpatije za motivaciju te pobunjeničke grupe, što je gotovo polovina u odnosu na period od pre dve godine.

Iako 46 posto avganistanskih gradjana misli da njihova zemlja ide u pravom smeru, više od trećine, odnosno 35 posto, Avganistanaca ne slaže se sa tom procenom. To je najviši nivo nezadovoljstva od kako je pomenuta organizacija počela da sprovodi ankete 2004. godine.

Ispitanici su ukazivali na odsustvo bezbednosti kao najveću zabrinutost. Nezaposlenost i korupcija su takodje dva vodeća problema za Avganistance.

Razlozi za optimizam obuhvataju nastojanja na rekonstrukciji, poboljšanje obrazovanja i poboljšanje bezbednosti. Ispitanici su takodje naveli da je postignut napredak u izlaženju u susret dnevnim potrebama poput boljeg pristupa pijaćoj vodi, obrazovanju i zdravstvenoj nezi.

Ista anketa takodje ukazuje na jaku podršku političkom rešenju konflikta, jer 82 posto Avganistanaca podržava vladina nastojanja na izmirenju sa oružanim pobunjeničkim grupama poput Talibana.

XS
SM
MD
LG