Linkovi

22 žrtve u bombardovanoj bolnici u Kunduzu


Bolnica MSF u Kunduzu (arhivski snimak)
Bolnica MSF u Kunduzu (arhivski snimak)

Grupa Lekari bez granica je saopštila da je broj mrtvih od američkih vazdušnih napada na njihovu bolnicu u Kunduzu u Avganistanu porasao na 22.

Ta medjunarodna, lekarska, humanitarna organizacija osporava tvrdnje avganistanskih funkcionera da su pripadnici Talibana pucali iz tog medicinskog objekta.

Ista medicinska grupa navodi da je 12 pripadnika osoblja bolnice i deset pacijenata ubijeno u jučerašnjem napadu , uključujući troje dece. Ona je osudila bombaške napade iz vazduha kao "ozbiljno" kršenje medjunarodnog prava i saopštila da niko od bolničkog osoblja nije izvestio o bilo kakvoj pucnjavi unutar bolnice pre američkog bombaškog napada.

Avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se deset do 15 pobunjenika krilo u toj bolnici. Hamdula Daniši, vršilac dužnosti guvernera u severnoj pokrajini Kunduz je izjavio za Vašington post da je "taj bolnički kompleks sto posto koristio Taliban. Bolnica ima ogromni vrt i Taliban je tamo. Mi smo tolerisali njihovu pucnjavu neko vreme pre nego što smo odgovoriil", istakao je Daniši.

Grupa Lekari bez granica saopštila je da je: "Kapija bolničkog kmpleksa bila zatvorena celu noć i da niko ko nije član osoblja, pacijent ili negovatelj nije bio unutar bolnice kada se bombaški napad odigrao. U svakom slučaju bombardovanje bolnice koja je operativna nikada ne može biti opravdano",

Grupa Lekari bez granica poznata po francuskom akronimu MSF, istakla je da se povukla iz Kunduza i zahtevala da "nezavisno medjunarodno telo" istraži ovaj incident, rekavši da bi unutrašnje američke i avganistanske istrage "bile u potpunosti nedovoljne."

XS
SM
MD
LG