Linkovi

Jutarnji list: Jadransko-jonski autoput preko BiH


Crnogorski, albanski i hrvatski premijeri na sastanku u Crnoj Gori, 25. avgust 2014.
Crnogorski, albanski i hrvatski premijeri na sastanku u Crnoj Gori, 25. avgust 2014.

Posle jučerašnjeg sastanka regionalnih lidera održanog u Crnoj Gori, hrvatski mediji danas pišu da će Jadranko-jonski autoput prolaziti preko BiH umesto preko Dubrovnika.

Umjesto preko Dubrovnika, Crnu Goru i Albaniju sa zapadnom Evropom Jadransko-jonski autoput će najvjerovatnije povezivati preko područja Bosne i Hercegovine, pišu danas mediji u Hrvatskoj.

Iako se hrvatski premijer Zoran Milanović na jučerašnjem sastanku četvorice premijera iz regiona zdušno založio da Jadransko-jonski put prođe kroz Dubrovnik, Jutarnji list, pozivajući se na dobro obaviješteni izvor iz Vladinih krugova, navodi da je načelna odluka o tome zapravo već donesena.

"Dio Jadransko-jonske autoceste na južnom Jadranu gradiće se kao nastavak A1, ali najvjerovatnije ne preko Neuma i Dubrovnika, nego preko Počitelja i Trebinja, odakle će nastavljati prema Crnoj Gori i Albaniji. Turistička središta, uključujući Dubrovnik, te aerodrom u Ćilipima sa tim autoputem bi trebalo da budu povezani brzim cestama", prenosi Jutarnji pozivajući se na izvor.

Hrvatski premijer juče je bio uvjeren da će Hrvatska uspjeti da izdejstvuje da taj put ide preko Dubrovnika, ističući da je to, uz gradnju Pelješkog mosta, prioritet za Hrvatsku.

Gradnja Jadransko-jonske autoceste bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu, uoči konferencije u Njemačkoj.

Cilj je da premijeri zemalja regije na berlinskoj konferenciji pred njemačku kancelarku Angelu Merkel izađu s predlogom stvaranja posebnog fonda iz kojeg bi se do 2020. godine finansirala izrada projektne dokumentacije za dijelove Jadransko-jonske autoceste u BiH, Crnoj Gori i Albaniji. Gradnja Jadransko-jonske autoceste u tim zemljama mogla bi početi tek nakon što se izradi projektna dokumenatcija, što znači da je njen završetak izgledan tek 2030. ili čak kasnije, dodaje Jutarnji list.

XS
SM
MD
LG