Linkovi

Admiral Haris: Rutinska vežba a ne pretnja Kini


Admiral Hari Haris, komandant američke mornarice u Pacifiku i kineski general Fang Fenghui na susretu u Pekingu.
Admiral Hari Haris, komandant američke mornarice u Pacifiku i kineski general Fang Fenghui na susretu u Pekingu.

Komandant američkih vojnih snaga na Pacifiku, admiral Hari Haris, izjavio je da Peking ne bi trebalo da doživljava kao pretnju nedavnu plovidbu američkog ratnog broda u blizini veštačkih ostrva koja je Kina podigla u Južnom kineskom moru.

Ranije danas, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova je američku odluku o slanju razarača sa navodjenim raketama na 22 kilometra od grebena Subi, u arhipelagu Spratli – nazvala činom „očigledne provokacije.“

Komandant američke pacifičke komande, admiral Hari Haris, sastao se sa kineskim vojnim zvaničnicima da razgovara o tom potezu. On je prethodno nazvao rasporedjivanje razarača – rutinskom vojnom vežbom u cilju zaštite „prava, sloboda i zakonite upotrebe morskog i vazdušnog prostora.“

Haris je izjavio da je cilj današnjeg sastanka bio da se linije komunikacije drže otvorenim.

"Ovaj susret je jedan od brojnih primera napretka koji je ostvaren u jačanju saradnje naše dve zemlje i dve vojske.”

Peking je, prošle godine, pokrenuo veliki projekat izgradnje kako bi se potopljeni grebeni pretvorili u ostrva na kojima mogu da se sagrade piste i druga infrastruktura, ignorišući činjenicu da pravo na tu teritoriju polažu Filipini, Vijetnam, Tajvan i druge zemlje regiona.

Admiral Haris je ocenio da su kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru “predmet sporenja”. On je medjutim naglasio snažne diplomatske i vojne veze Vašingtona i Pekinga ističući da je više od 30 vojnih razmena zakazano za naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG