Linkovi

Izložba o grupi ABBA privlači hiljade posetilaca


Postavka ABBAWORLD iz Londona se seli u Melburn, a posle još nekoliko gradova biće trajno izložena u Stokholmu
Postavka ABBAWORLD iz Londona se seli u Melburn, a posle još nekoliko gradova biće trajno izložena u Stokholmu

Prva zvanična izložba posvećena pop grupi ABBA na svetu otvorena je u januaru u Londonu, a od tada je postavka ABBAWORLD privukla na desetine hiljada posetilaca svih uzrasta.

Za ljubitelja grupe ABBA to je ostvarenje snova – prilika da se pridruže legendarnoj pop grupi iz 70-ih na bini, zahvaljujući tehnologiji holograma. Eksponati u 25 prostorije posetioce upoznaju sa karijerom švedske grupe, počevši od pobede na pesmi Evrovizije 1974, takmičenju koje je grupi donelo prvi veliki hit u Evropi, pesmu Waterloo.

Vladimir Sardinija je portparol zvaničnog evropskog kluba obožavalaca.

"To je najveća kolekcija te vrste, Beni, Bjorn, Anjeta i Frida su donirali svoje lične predmete za ovu izložbu“, kaže on.

Izložba prati uspeh grupe – koju su činila dva bračna para – dok su njihove ploče prodavane u svetu u rekordnom tiražu od blizu 400 miliona primeraka. Širom Evrope, Australije a potom i Sjedinjenih Država, njihove zarazne melodije, eksperimenti sa tehnologijom snimanja i smeli kostimi, učinili su ih, u toku nekoliko godina, drugim najvećim izvoznim adutom Švedske - posle Volvoa.

Švedski novinar Torsten Blumkvist kaže da su njegovi zemljaci ponosni na ABBA-u.

Imamo lepe uspomene na to vreme, bili smo mladi, igrali smo, upoznali svoje prve devojke i prve momke slušajući ABBA-u…“, priča Blumkvist.

Posle niza hitova, uključujući pesme Mamma Mia i Dancing Queen, kao i devet objavljenih albuma, grupa se raspala. Analitičari primećuju da su se oba para razvela, ali da su se pojavile i razlike u pristupu muzici.

Zahvaljujući mjuziklu, a potom i filmu Mamma Mia, nova generacija otkrila je ABBA-u, kao i ovu izložbu.

Postavka će za nekoliko meseci biti preneta u Australiju a organizatori planiraju dodatne gradove pre nego što bude trajno izložena u švedskoj prestonici Stokholmu.

XS
SM
MD
LG