Linkovi

Keri okončao mirovnu misiju


Američki državni sekretar Džon Keri po izlasku iz svog službenog aviona
Američki državni sekretar Džon Keri po izlasku iz svog službenog aviona

Američki državni sekretar doputovao u Etiopiju posle razgovora sa izraelskim i palestinskim liderima.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Adis Abebu gde će prisustvovati samitu Afričke unije i obeležavanju njene 50. godišnjice.

Njegova trodnevna poseta započela je danas u Adis Abebi gde će, prema saopštenju Stejt departmenta, razgovarati sa visokim etiopskim funkcionerima o “bilateralnim pitanjima”.

U subotu, Keri će zajedno sa liderima afričkih zemalja i drugim svetskim ličnostima prisustvovati samitu Afručke unije koji se održava u čast 50. godišnjice osnivanja te panafričke organizacije, ranije poznate kao Organizacija afričkog jedinstva.

Očekuje se da će Kerijeva poseta obuhvatiti i razgovore o suzbijanju islamskog ekstremizma u zemljama kao što su Mali i Nigerija.

Ranije ove nedelje, sekretar Keri je tokom posete Bliskom istoku pokušao da ponovo pokrene izraelsko-palestinske mirovne razgovore. Keri se juče odvojeno sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Netanhaju je rekao Keriju da Izrael, iznad svega ostalog, želi da nastavi mirovne razgovore. Keri je izrazio zahvalnost premijeru na njegovoj promišljenosti.

„Poznajem ovaj region dovoljno da znam da tu ima sumnje, u nekim delovima i cinizma, i da za to postoje razlozi. Prošle su godine gorkih razočaranja. Nadamo se da metodično, pažljivo, strpljivo, ali podrobno i istrajno, možemo da trasiramo put napred, koji razumljivo može da iznenadi ljude, ali svakako iscrpi sve mogućnosti za mir“, rekao je Keri.

Keri je takođe razgovarao sa predsednikom Abasom i američki zvaničnici kažu da su njih dvojica razmotrila zajedničku predanost mirovnim naporima i jačanju palestinske ekonomije.

Najveći deo Kerijevog mirovnog plana izgleda da se zasniva na revidiranom dvodržavnom rešenju Arapske lige, koje obuhvata i razmenu zemljišta. Ipak, velike prepreke ostaju, uključujući i povratak palestinskih izbeglica i status istočnog Jerusalima u predloženoj palestinskoj državi.

Obamina administracija shvata da će neuspeh u obnavljanju razgovora podriti sve što Vašington pokušava da uradi u regionu, kaže analitičar iz Američkog instituta za mir, Stiv Hajdeman.

„Voleli mi to ili ne, bez obzira da li mislimo da je pošteno ili nije, Sjedinjene Države se procenjuju u arapskom svetu u velikoj meri na osnovu našeg stava prema palestinskom problemu. Ako ne pokažemo da smo predani rešavanju tog problema, štetu će pretrpeti naša gotovo celokupna regionalna diplomatija“, rekao je Stiv Hajdeman.

Izraelska ministarka pravosuđa Cipi Livni kaže da je Kerijev zadatak obeshrabrujući.

„To nije kao da su Sjedinjene Države nešto postavile i traže odgovor. Mi razmatramo uzajamne interese Izraela, Sjedinjenih Država, Palestinaca. A ne može sve da se svede na nulu, čak ni između nas i Palestinaca, tako da pokušavamo da pronađemo formulu koja će da omogući obnavljanje pregovora“, rekla je Cipi Livni.

Palestinci su voljni da se vrate na te pregovore, ali samo pod odgovarajućim uslovima, kaže portparol palestinskog predsedništva, Nabil Abu Rudejneh.

„Palestinsko vođstvo i predsednik Abas čekaju rezultate Kerijevih savetovanja tokom kojih on pokušava da stvori odgovarajuću atmosferu za nastavak pregovora“, rekao je Rudejneh.

Palestinci kažu da su izraelska naselja koja rastu na sve strane prepreka za obnavljanje razgovora.

„Nikada ne možemo da potcenimo brojne načine na koje stvari na Bliskom istoku mogu da krenu loše po Sjedinjene Države i moramo da pretpostavimo da će barem nešto od onoga što sada hoćemo da postignemo, biti veoma teško dovesti do uspešnog završetka“, kaže Hajdeman.

Američki zvaničnici kažu da su se Keri i Netanjahu saglasili da je važno da se razgovori nastave prigušeno da bi se povećali izgledi na uspeh
XS
SM
MD
LG