Linkovi

Mirnija noć u Fergusonu


Sekretar za pravosuđe SAD, Erik Holder sa načelnikom državne policije Mizurija, Ron Džonsonom, 20. avgust 2014.
Sekretar za pravosuđe SAD, Erik Holder sa načelnikom državne policije Mizurija, Ron Džonsonom, 20. avgust 2014.

Prošla noć u Fergusonu u Mizuriju protekla je znatno mirnije nego u poslednjih desetak dana, bez incidenata, hapšenja i korišćenja suzavca protiv demonstranata, koji protestuju zbog smrti nenaoružanog 18-godišnjaka koga je upucao policajac,

U Fergusonu već 12 dana traju nemiri koji su usledili pošto je policajac – belac, ubio nenaoružanog tinejdžera, crnca. Američki sekretar za pravosudje, Erik Holder je po povratku iz ovog gradića na američkom srednjem zapadu danas u Vašingtonu izjavio da Sekretarija za pravosuđe stoji uz građane Fergusona.

Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder u sredu je posetio Ferguson gde se sastao sa lokalnim zvaničnicima i građanima, kojima je poručio da je naložio najiskusnijim agentima i tužiocima u federalnoj vladi da sprovedu svoju, nezavisnu istragu povodom ovog slučaja.

"Naša istraga se razlikuje od one koju sprovode državne vlasti. Mi razmatramo da li je bilo kršenja federalnih zakona o građanskim pravima što je drugačije od lokalne istrage. Ali, doveli smo pozamašan broj agenata, koji su obavili odličan pretres tokom prošlog vikenda. Oni i dalje prate dokaze kako bi iscrpno i fer procenili šta se dogodilo 9. avgusta", rekao je sekretar za pravosuđe i državni tužilac.

Holder je takođe posetio i roditelje ubijenog 18-godišnjaka Majkla Brauna i obećao im “fer i nezavisnu istragu” smrti njihovog sina.

U međuvremenu, policija je u sredu uveče prijavila svega 6 hapšenja, odnosno oko 40 manje nego prethodne noći, i sve u svemu mirniju noć.

Dvoje učesnika kontra-mitinga pojavili su se u sredu noseći parole u znak podrše polijacu, Derenu Vilsonu, koji je ubio Brauna. Mnogi učesnici protesta su izviždali to dvoje vičući “idite kući”. Na televizijskim snimcima se vidi kako policija odvodi ženu, jednu od dvoje koji su došli da podrže policajca.

Načelnik državne policije Mizurija, Ron Džonson kaže da se situacija popravlja.

"Trend je poboljšan. Broj ljudi na protestima u utorak bio je manji nego u ponedeljak, a večeras je još manji. Takođe je bilo manje incidenata, nisu koristili Molotovljeve koktele, nije bilo vatre ni pucnjave. Nismo zaplenili ni jedan pištolj, nije bilo konfronatcija. Baš kao ni u utorak, nismo upotrebili ni dim ni suzavac. Policija ponovo nije ispalila ni jedan metak”.

XS
SM
MD
LG