Linkovi

Pronađeni mikrobi ispod arktičkog leda


Američki naučnici kažu da su u uzorcima vode iz jezera kilometar ispod leda na Arktiku pronašli dokaze o postojanju života

Tim američkih istraživača saopštio je da je pronašao prve dokaze o bakterijama koje možda žive u jednom mračnom, hladnom, slatkovodnom jezeru, duboko ispod ledene kore zapadnog Antarktika. To otkriće moglo bi da pruži značajna nova saznanja o ekosistemu mikroskopskih bića za koja se veruje da žive u podzemnim jezerima Južnog pola. Takođe bi moglo da se sazna više o tome kako bi živa bića mogla da opstaju u surovim uslovima koji vladaju na drugim planetama i mesecima.

Američki naučnici nedeljama su bušili led debeo 1 kilometar da bi stigli do plitkog jezera, dubine 2 metra, koje zahvata 60 kvadratnih kilometara. To je samo jedan od stotina sličnih rezervoara vode, stešnjenih između antarktičkog kopna i ogromnog sloja leda koji ga pokriva.

Uzorci izvađeni iz jezera Vilans, uz pomoć specijalnih burgija konstruisanih tako da ne zagade jezero mikrobima sa površine, sadrže ćelijske strukture i hemijske dokaze o postojanju DNK. Ali naučnici kažu da će po povratku u Sjedinjene Države morati da sprovedu nove testove da bi potvrdili te rezultate.

Neka od jezera duboko ispod leda na Antarktiku izolovana su od spoljnog sveta milionima godina pa su naučnici uzbuđeni zbog mogućnosti da proučavaju vodu i talog sa dna u potrazi za mogućim živim bićima.
XS
SM
MD
LG