Linkovi

Dramatičan snimak događaja na suncu


Dramatična erupcija usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca
Dramatična erupcija usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca

Američka svemirska agencija objavila video snimak snažne erupcije usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca

Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja – NASA – objavila je dramatičan snimak aktivnosti na površini sunca.

Nasin sunčev satelit, nazvan Osmatračnica solarne dinamike, snimio je erupciju koronalne mase na površini sunca koja se dogodila u noći između srede i četvrtka.

Naučnici Nase kažu da je reč o pojavi koja se događa u sunčevoj spoljnoj atmosferi – takozvanoj koroni – kada dođe do iznenadne, snažne erupcije usijanih gasova i magnetskog materijala.

Takve pojave mogu da emituju na milijarde tona solarnih čestica koje stižu do zemlje za jedan do tri dana i ponekad mogu da izazovu poremećaje u elektronskim sistemima na satelitima, pa čak i na površini planete.

Nije poznato kakve posledice bi mogla da ima ova najnovija erupcija.

Naučnici kažu da ovu vrstu erupcije ne treba izjednačavati sa sunčevim pegama, koje takođe mogu da izazovu poremećaje u magnetosferi zemlje.

Najnoviji snimak može da se vidi na internet adresi: http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?collection_id=15505&media_id=159210361
XS
SM
MD
LG