Linkovi

Egipćani glasaju o kontroverznom ustavu


Egipćanke pokazuju prste obeležene mastilom, posle glasanja o nacrtu novog ustava
Egipćanke pokazuju prste obeležene mastilom, posle glasanja o nacrtu novog ustava

Zbog dugih redova ispred glasačkih mesta izborni funkcioneri produžili glasanje za četiri sata, odnosno do 11 uveče po lokalnom vremenu

Polovina glasački sposobnih Egipćana ispunjava danas listiće na referendumu o kontroverznom nacrtu ustava, koji je izazvao višenedeljne proteste i nasilje.

Muškarci i žene odvojeno glasaju po školama u Kairu i devet drugih pokrajina. Egipatski predsednik Mohamed Morsi takođe je glasao.

Dugi redovi ispred glasačkih mesta naveli su izborne funkcionere da produže glasanje za četiri sata, odnosno do 11 uveče po lokalnom vremenu.

Opoziciona koalicija Nacionalni front spasa optužila je stranku Muslimansko bratstvo, koja podržava predloženi ustav, da pokušava da namesti rezultate referenduma. Predsednik Morsi je bivši član Muslimanskog bratstva.

Ostatak zemlje glasaće iduće subote.

Glasanje je podeljeno na dve uzastopne subote zbog toga što referendum bojkotuje većina sudija koji po zakonu moraju da nadgledaju taj proces. Za sada nije poznato kada će rezultati biti objavljeni.

Bivša stranka predsednika Morsija, Muslimansko bratstvo, podržava predloženi ustav. Kada je ranije ove godine postao predsednik Morsi je podneo ostavku na članstvo u stranci.

Članovi liberalne, sekularne i hrišćanske opozicije strahuju da će novi ustav umanjiti građanske slobode jer se njime pojačava uloga islamskog zakona, dok se prava žena uopšte ne pominju.

Funkcioneri kažu da je za zaštitu glasačkih mesta angažovano 120 hiljada vojnika.

Danas je došlo do sukoba kraj jedne džamije u Aleksandriji, kada su protivnici novog ustava demonstrirali i gađali kamenjem policiju koja je odgovorila suzavcem. Ambulantne službe kažu je 15 ljudi povređeno.

Nacrt novog ustava odobrila je prošlog meseca komisija sastavljena pretežno od islamista, pošto su je njeni liberalni i hrišćanski članovi napustili žaleći se da su bili ignorisani.
XS
SM
MD
LG