Linkovi

Pobede Detroita, Bostona, Hjustona i Sijetla


Prvog dana plej-ofa 58. NBA šampionata domaćini su ostvarili tri pobede, dok su gosti zabeležili jedan trijumf. “Brejk” je napravio samo Hjuston koji je predvođen sjajnim Trejsijem Mekgrejdijem pobedio u Dalasu – 98:86 i preuzeo prednost domaćeg terena u toj seriji. U ostalim mečevima, Detroit je pregazio Filaldelfiju – 106:85, baš kao Boston Indijanu – 102:82, dok je Sijetl, prkos velikoj prednosti nad Sakramentom u trećoj četvrtini, do pobede došao u dramatičnoj završnici – 87:82.

Sijetl – Sakramento 87:82 (1-0)

Najefikasniji pojedinac meča u “Ki Areni” bio je Rej Alen sa 28 poena, ali je prevagu domaćima doneo Džerom Džejms. Bivši centar podgoričke Budućnosti, ali i Sakramento Kingsa, ubacio je 17 poena, i ostvario rekorde karijere sa 15 skokova i 5 blokada. Soniksi su vodili sve vreme, početkom treće četvrtine čak 21 razlike i činilo se će poput Detroita i Bostona ostvariti vrlo ubedljivu pobedu. Međutim, Kingsi su uzvratili serijom 14:3, prišli na šest razlike na kraju trećeg perioda i četiri na početku poslednje četvtrine (72:68), da bi u samoj završnici Katino Mobli, 42 sekunde pre kraja trojkom smanjio na 83:82. Usledio je koš Džejmsa, promašaji Moblija i katastrofalnog Bibija (3 poena, šut 1-16) za tri poena, da bi sudbinu gostiju zapečati Alen sa linije slobodnih bacanja.

Predrag Stojaković bio je najefikasniji kod Kingsa sa 24 poena, uz 5 skokova, po jednu asistenciju i blokadu za 44 minuta, Mobli je 16 od 22 koša postigao u drugom poluvremenu, a jedino je još Keni Tomas sa 10 bio “dvocifren”. S druge strane, Vladimir Radmanović zaigrao je više od mesec dana pause, ali se za 13 minuta nije “upisao”. Pojavio se sa novom frizurom, mnoštvom kikica, imao dva skoka u odbrani i dve ukradene lopte. Druga utakmica igra se u utorak, takođe u Sijetlu.

Detroit – Filaldelfija 106:85 (1-0)

Filaldelfija je odlično počela meč protiv zvaničnih šampiona, vodila u prvoj četvrtini i 12 razlike, ali se Detroit do poluvremena konsolidovao, otišao na odmor sa dva poena viška, azatim u drugom poluvremenu deklasirao protivnika. Rašid Valas je 24 od ukupno 29 poena postigao u trećoj i četvrtoj četvtrini, uz to imao 10 skokova, dok je Tejšonu Prins završio sa 23 koša i 7 skokova. Kod Siksersa najbolji je bio Alen Ajverson sa 30 poena i 10 asistencija, dok je Kris Veber ubacio 27, ali uz samo tri skoka. U poslednjem minutu u igru je ušao i Darko Miličić i imao jedan skok u odbrani. Druga utakmica na rasporedu je u utorak, ponovo u Detroitu.

Boston – Indijana 102:82 (1-0)

Seltiksi su prvi duel u seriji sa Indijanom “prelomili” u drugoj četvrtini, koju su dobili sa 39:11 i na poluvreme otišli sa prednošću od 26 poena. Maksimalna razlika bila je 37. Rejf Lafrenc je bio najefikasniji sa 21 poenom, a pogodio je svih pet pokušaja za tri poena. Pol Pirs je imao raznovrstan učinak: 12 poena, 9 skokova, po 5 asistencija i ukradenih lopti, a vrlo dobar je bio i veteran Geri Pejton (14 koševa, 7 uhvaćenih lopti). Kod Pejsersa, Stiven Džekson postigao je 25 poena, a potpuno su podbacili Redži Miler i Džermejn O'Nil sa po 7. Druga utakmica je takođe u Bostonu, u ponedeljak.

Dalas – Hjuston 86:98 (0-1)

Trejsi Mekgrejdi bio je nazadrživ sa 34 poena, 6 asistencija i 5 skokova, doveo Hjuston u poziciju da dobije utakmicu u Dalasu, ali su mu u poslednjoj četvrtini značajno pomogli saigrači. POšto su Rokitsi vrlo brzo preuzeli kontrolu i stekli veliko vođstvo, Dalas je prišao početkom polsednje četvrtine na svega 4 razlike (75:71). Majk Džejms, koji je prošle sezone osvojio šampionski prsten sa Detroitom, vezao je 6 poena, Džon Beri dodao trojku i gosti su ponovo imali dvocifrenu razliku. Džejms je završio sa 16 poena, a jedino je još Jao Ming bio “dvocifren” sa 11. Dirk Novicki je bio najefikasniji kod Mevsa sa 21, ali uz slab šut (5-19) i čak 6 izgubljenih lopti. Majkl Finli je bio još gori sa 5 koševa za 32 minuta igre. Sledeći meč igra se u Dalasu, u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG