Linkovi

Kingsi iz Sakramenta prejaki za Lejkerse


Kako se približava kraj ligaškog dela NBA sezone uzbuđenja je sve više i više. Deset dana pre završetka prvog dela šampionata i dalje je mnogo nepoznanica, pogotovo na Istoku. Tokom nedeljnog popodneva i večeri odigrano je šest utakmica, od kojih su dve završene posle produžetaka.


Navijači Sakramenta i dalje najviše od svih timova mrze Los Anđeles Lejkerse, ali je to praktično sve što je ostalo od nekadašnjeg rivalstva. Kingsi su sinoć u "ARKO Areni" sve vreme kontrolisali rezultat i na kraju, predvođeni Kenijem Tomasom (32 poena i 14 skokova), trijumfovali ubedljivo – 124:105. Peđa Stojaković igrao je 28 minuta, ubacio 12 poena, uz 5 skokova, 3 asistencije i jednu ukradenu loptu, dok je Vlade Divac završio sa 8 poena, 3 skoka i 2 asistencije za 18 minuta igre.

Veče pošto su igrali 53 minuta u Los Anđelesu protiv Klipersa, košarkaši San Antonija na identičan način stigli su do trijumfa i nešto severnije – u Ouklendu. Bez povređenih Dankana, Đinobilija i Nesterovića, Sparsi su trijumfovali 136:134 posle dva produžetka, ostali u trci sa Finiksom za prvo mesto na Zapadu i sprečili Voriorse da ostvare devetu uzastopnu pobedu, što bi im bila najduža trijumfalna serija u poslednjih 30 godina. Meč je obeležio duel plejmejkera, koji je na kraju dobio Toni Parker sa 35 poena, 12 asistencija i 6 skokova. Beron Dejvis je dva puta uspeo da izbori produžetak i završrio je meč sa 38 koševa, 9 asistencija i 6 skokova. Žarko Čabarkapa, za 12 minuta - 6 poena (2-2 trojke), 2 asistencije i 1 skok.

Veliki derbi Istoka, sasvim očekivano, pripao je gostujćem Detroitu, s obzirom da Majami, treću utakmicu zaredom nije mogao da računa na Šakila O'Nila, koji ima stomačni virus. Zvanični šampioni iskoristili su i najslabiju partija Dvejna Vejda ove sezone i prekinuli seriju od 18. uzastopnih pobeda Hita na svom parketu – 80:72. Vejd je sve vreme bio u problemima sa ličnim greškama, na kraju i izašao zbog šest penala, ostavši na pet poena i 4 izgubljene lopte. Leri Braun je ponovo igrao sa osam igrača (Miličić, Delfino, Hem i Kembel nisu ulazili u igru), a najefikasniji je bio Rip Hamilton sa 17 koševa. Pistonsi su vodili i sa 20 razlike da bi domaći predvođeni Edijem Džonsom (19 poena, 7 skokova), nešto više od minut pre kraja prišli na minus četiri, ali je veliki preokret ipak izostao.

Njujork je pobedom u Indijanapolisu prekinuo najdužu seriju poraza u poslednjih 20 godina. Redži Miler bio je na putu da još jednom, verovatno poslednji put u karijeri zagorča život navijačima Niksa, ali ni 34 poena sjajnog beka, ni prednost od 6 poena, minut pre kraja produžetka nisu bili dovoljno Pejsersima da ostvare i sedmi uzastopni trijumf, izuzetno važan u borbi za što bolju poziciju pred plej-of. Posle dodatnih pet minuta, Niksi su trijumfovali prvi put u poslednjih deset mečeva – 113:112, iako su prethodno prokockali 12 poena viška u poslednjoj četvrtini. Produžetak je izborio Kurt Tomas drugom trojkom ove sezone, da bi Stiven Džekson (27 poena), Entoni Džonson (18 koševa i rekord karijere 16 asistencija) i Miler doneli domaćima pomenutih 6 razlike u ekstra periodu. Međutim, Njujork je završio meč serijom 7:0, a odlučujući koš postigao je Majkl Svitni uz zvuk sirene, posle promašaja Marberija. Svitni je završio sa rekordom karijere – 20 poena, Marberi sa 17 i 19 asistencija, dok je najefikasniji kod Niksa bio Džamal Kroford sa 32 pogotka.

U ostalim utakmicama, Memfis je kao domaćin pobedio Šarlot – 102:95 i došao na pobedu od sigurnog učešća u plej-ofu, dok je Portland u Nju Orleansu prekinuo seriju od sedam poraza – 90:81.

XS
SM
MD
LG