Linkovi

Karter dominirao u pobedi Netsa nad Bostonom


U noći između subote i nedelje po srednje-evropskom vremenu odigrano je devet utakmica NBA sezone na kojima je bilo mnoštvo uzbuđenja. Dan je počeo fenomenalnom partijom Vinsa Kartera u pobedi Netsa nad Bostonom, a završio se spektakularnim duelom Klipersa i Sparsa u Los Anđelesu, koji je posle dva produžetka pripao gostima iz San Antonija.

Nju Džersi je protiv vodećeg tima svoje divizije Bostona ostvario 11. trijumf u poslednjih 14. mečeva i tako ostao u trci za sedmo ili osmo mesto na Istoku, koje trenutno dele Filadelfija i Klivlend. Na nesreću Netsi, i Siksersi i Kavsi takođe su ostvarili pobede protekle večeri. Zvezda večeri u Ist Raderfordu bio je Vins Karter, koji je 24 od ukupno 45 (11-23 dvojke, 7-9 trojke) poena postigao u prvoj četvrtini, kada su domaći stekli 18 poena razlike. Kao i u većini mečeva ove sezone, velika podrška Karteru bili su Džejson Kid sa rekordom sezone – 17 asistencija i Nenad Krstić, koji je za 28 minuta igre imao 17 poena, uz 8 skokova.

Seriju od tri poraza, Klivlend je prekinuo u svojoj "Gand Areni" protiv Milvokija – 98:81, a kao i obično najefikasniji je bio Lebron Džejms, ovog puta sa 40 poena. Sjajnu partiju, Džejms je upotpunio sa po 10 skokova i asistencija za treći "tripl-dabl" u karijeri i rekordnih 7 ubačenih trojki. Poput Kartera, Lebron je u drugoj četvrtini bukvalno sam nadigrao Bakse, postigavši 22 poena, naspram njihovih 15. U odsustvu Zidrunasa Ilgauskasa, koji je zbog povrede prsta propustio i treći meč zaredom, Džejmsu su asistirali Dru Guden sa 24 (15 skokova, 8 asistencija) i Džef Mekinis sa 22 poena. Saša Pavlović je na parketu proveo samo tri minuta, bez poena.

Filadelfija je i bez Alena Ajversona trijumfovala u Vašingtonu protiv Vizardsa – 112:106. Najbolji strelac lige, pridružio se Krisu Veberu koji ne igra već četiri utakmice, ali su Vili Grin, Andre Igudala i Mark Džekson postigli po 20 poena, i sa još trojicom "dvocifrenih" saigrača doveli Sikserse do četvrte uzastopne pobede. Kod Vizardsa, kojima je to bio peti poraz zaredom, najefikasniji je bio Gilbert Arinas sa rekordom karijere – 44 poena.
Vins Karter dominantan u pobedi nad Bostonom

Posle 14 uzastopnih poraza, Atlanta je konačno trijmfovala i praktično eliminisala Minesotu iz trke za plej-of. Hoksi su pobedili – 105:98, predvođeni izvanrednim Tajronom Luom, koji je ubacio 23 poena, od čega 12 u seriji tokom poslednje četvrtine. Još petorica domaćih košarkaša imala su dvocifren učinak, dok je Peđa Drobnjak za 33 minuta igre imao učinak: 8 poena, 5 skokova, 2 asistencije i jedna ukradena lopta. Kevin Garnet je bio sjajan sa 31 poenom, 12 skokova i 7 asistencija, Olovokandi je kao i Sprivel imao 17 koševa, ali i 13 uhvaćenih lopti, dok je Sem Kasel bio potpuno indisponiran – 2 poena, uz šut 1-8 za 21 minut. Prošlogodišnjem finalisti Zapada sada ostaje samo teoretska šansa za plasman u plej-of, pošto bi Vulvsi morali da dobiju svih pet mečeva do kraja, uz uslov da Memfis izgubi šest od poslednjih sedam.

Posle 53 minuta igre u "Stejpls Centru", Klipersi su poraženi od San Antonija - 125:124, a junak pobede gostiju bio je Robert Ori, koji je najpre pogodio trojku 22 sekunde pre kraja, a onda u poslednjoj sekundi izblokirao pokušaj zakucavanja Majkija Mura. Trojka je bila vrlo slična onoj kojom je Ori pre tri godine doneo trijumf Lejkersima protiv Kingsa u četvrtoj utakmici finala Zapada. Izvanrednu partiju kod Sparsa pružio je Manu Đinobili sa 40 poena, 9 asistencija i 6 skokova, dok je sa druge strane njegov bivši saigrač iz Kindera, Marko Jarić za 50 minuta igre završio sa: 12 poena, 7 asistencija, 4 skoka, jednom blokadom, ali i 6 izgubljenih lopti.

Prvi put od odlaska Majkla Džordana, Čikago je obezbedio plasman u doigravanje. Bulsi su počeli sezonu sa devet uzastopnih poraza, ali u 2005. godini nema NBA tima sa boljim skorom od njih, a učešće u plej-ofu i teoretski su obezbedili trijumfom nad Torontom - 110:97. Dominirali su Kirk Hajnrik sa 25 poena i 8 asistencija i Tajson čendler, koji je uz 18 koševa imao 21 uhvaćenu loptu.

Bez četvorice vrlo važnih igrača - Rašara Luisa, Vladimira Radmanovića, Antonija Denijelsa i Denija Fortsona, Sijetl nije iskoristio ni četvtu priliku da obezbedi prvo mesto u svoj diviziji. Soniksi su poraženi u Denveru – 121:105 protiv nagitsa, kojima je to bio sedmi trijumf zaredom i treba im još jedan, ili poraz Minesote da i teoretski osiguraju plej-of. Hjuston, to je učinio sinoć, pobedom u Finiksu – 98:97, dok je Dalas do trijumfa nad Jutom predvodio Dirk Novicki, koji je pružio sjajnu "ol-raund" partiju: 24 poena, 9 skokova, po 5 asistencija i blokada.

XS
SM
MD
LG