Linkovi

Džefris "zakucao" Čikago Bulse, Vašington Vizardsi posle 23 godine u drugom kolu plej-ofa


Prvi put u poslednje 23 godine košarkaši Vašingtona uspeli su da prođu prvo kolo plej-ofa. Vizardsi su protekle večeri u svom "MCI Centru" pobedili Čikago – 94:91 i ukupnim rezultatom 4-2 u seriji eliminisali bolje rangirane Bulse. Već sutra, izabranici Edija Džordana gostuju u Majamiju, na startu polufinalne serije Istoka, protiv ekipe, koja ih je u ligaškom delu sezone pobedila sva četiri puta.

Za razliku od prethodnih mečeva u kojima su pobeđivali, Vizardsi su šestu utakmicu dobili bez preterano značajne pomoći svioje klupe. Svi starteri domaćih imali su dvocifren učinak, Leri Hjuz je bio najefikasniji sa 21 poenom, Džejmison i Arinas (7 asistencija) ubacili su po 19, Hejvud 13 (9 skokova), a Džefris 12. Pored njih 'upisali' su se još jedino Huan Dikson sa 7 poena i Majkl Rafin koji je postigao 3, ali uz 8 skokova i nekoliko vrlo važnih iznuđenih faulova u napadu.

Uprkos katastrofalnom šutu iz igre (6-24), Gilber Arinas je još jednom ključno uticao na trijumf svog tima, koji je postao 9. ekipa u istoriji NBA plej-ofa, koja se posle poraza u prva dva meča serije vratila i prošla dalje. Arinas je u trenutku kada su Bulsi vodili sa 91:87, nešto više od dva i po minuta pre kraja, uspeo da stigne Kirka Hajnrika u kontri i izblokira šut, koji bi verovatno umnogome povećao šanse Čikaga da izbori "majstoricu". Tu blokadu oba trenera posle meča okarakterisali su kao ključni detalj utakmice, što je i logično kada se zna da su Vizardsi do kraja napravili seriju 7:0 i došli do trijumfa.

Najpre je Hjuz smanjio na 91:89, da bi Džejmison izbio loptu Hajnriku i na drugom kraju pogodio za izjednačenje dva minuta i osam sekundi pre kraja. Usledio je neverovatn finiš, ali niko nije poentirao sve do poslednjih 30-tak sekundi. Bulsi su pozvali tajm-aut 36 sekundi pre završetka, ali je Hajnrik priliko izvođenja lopte pogodio neopreznog Duhona u leđa, Džered Džefris je reagovao munjevito i završio kontru zakucavanjem. Zamalo junak u petoj utakmici, pošto je pogodio tri trojke za 40-tak sekundi, Dženero Pargo promašio je van linije 7,24 metra u narednom napadu, a Huan Dikson je pogodio jedno od dva slobodna bacanja. Poslednji pokušaj Bulsa propao je kada je Andres Noćioni promašio trojku, posle čega je Tajson Čendler brzopleto šutnuo za dva, što Čikagu ne bi donelo ništa. Arinas je uhvatio loptu i bacio je u publiku dok su poslednje dve sekunde isticale.

Kod Bulsa, najefikasniji su bili Kirk Hajnrik (9 asistencija) i Andres Noćioni (7 skokova) sa po 22 poena, Tajson Čendler je ostvario 'dabl-dabl' (14 poena, 11 skokova), dok je Pargo završio sa 11 koševa. Jedan od najboljih rukija ove sezone i zvanično najbolja razerva NBA lige, Ben Gordon, završio je bez poena, sa 5 izgubljenih lopti za 16 minuta igre.

XS
SM
MD
LG