Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/voa_Bobb_iraq_Jaafari_3apr05_eng_150.jpg"> Iraèki parlament u sredu bira predsednika države, dva potpredsednika i premijera - 2005-04-05


Posle višenedeljnih pregovora, novi iraèki parlament je po svemu sudeæi spreman da izabere kurdskog lidera Džalala Talabanija za novog predsednika Iraka. Tim izborom istièe se želja parlamenta da se Kurdi, koji se zalažu za nezavisnost, ukljuèe u opšti politièki život u zemlji. Poslanici iz redova šiita i sunita treba da izaberu i dva potpredsednika, koji æe zajedno sa Talabanijem èiniti Predsednièki savet i imenovati premijera, koji æe izvesno biti šiit. Portparol koalicione liste koju predvode šiiti, Ali al-Dabah, kaže da je ta grupa odredila svog kandidata.

«Mislim da æe istog dana oni imenovati premijera, a to æe biti doktor Ibrahim al-Džafari. Sada radimo na izboru ministara. Verujemo da æe sastav kabineta biti dogovoren veæ nekoliko dana posle izbora premijera, a ne nekoliko nedjelja kasnije.»

Šiiti i Kurdi su osvojili više od tri èetvrtine mesta u iraèkom parlamentu na januarskim izborima, dok su suniti zbog svog bojkota osvojili manje od 20. Lideri razlièitih grupa su nedeljama nastojali da formiraju vladu nacionalnog jedinstva koja æe nadgledati pisanje novog Ustava. Parlament je danas izabrao dosadašnjeg ministra industrije, sunitu Hadžima al Hasanija za svog predsednika. Viši savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sabah Kadim, kaže da predstavnici snaga bezbednosti, koje se suoèavaju sa talasom nasilja, apeluju na politièare da brzo formiraju vladu.

«Što se tièe oružanih snaga, novu vladu oèekuju neke krupne odluke i zato je vreme izuzetno dragoceno.»

Predstavnici službe bezbednosti takodje upozoravaju da bi nova vlada mogla da se suoèi sa eskalacijom nasilja pobunjenika i medjunarodnih terorista.

XS
SM
MD
LG