Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_iraq_bombing_20mar05_210.jpg">Al-Kaida preuzela odgovornost za napad na bagdadski zatvor Abu Graib - 2005-04-03


Iraèki poslanici izabrali su ministra industrije Hadžima al-Hasanija, inaèe sunita, za predsedavajuæeg Skupštine i tako okonèali dvomeseèni zastoj, koji je usporio formiranje nove vlade, posle prvih posleratnih izbora u Iraku 30. januara.

Za zamenike predsedavajuæeg izabrani su struènjak za nuklearnu energiju Husein al-Šahristani, inaèe šiit, i kurdski zakonodavac Arif Tajfur. Iraèke vlasti saopštile su da se nadaju da æe na sledeæem sastanku parlamenta, u sredu, izabrati noo predsednika, dva potpredsednika i premijera. U meðuvremenu, ekstremisti povezani sa Al-Kaidom preuzeli su odgovornost za napad na bagdadski zatvor Abu Graib u kome je povreðeno 44 amerièka vojnika i 12 zatvorenika. Borba je poèela u subotu kasno uveèe, kada su pobunjenici pokušali da se probiju kroz bezbednosnu ogradu zatvora koristeæi eksploziv, a onda otvorili vatru iz minobacaèa i raketnih granata. Amerièka vojska saopštila je da je odbila napad pobunjenika i da bezbednost spoljne granice nije bila narušena.

Specijalni izaslanik UN Terje Red-Larsen Ujedinjenih Nacija izjavio je da je Sirija obeæala da æe do kraja ovog meseca povuæi sve svoje trupe i obaveštajne službe iz Libana. Terje-Larsen je to saopštio posle današnjeg sastanka sa predsednikom Sirije Bašarom al-Asadom u Damasku. Sirija se od 14. februara, kada je u Bejrutu ubijen bivši libanski premijer Rafik Hariri, suoèava sa snažnim pritiskom meðunarodne zajednice da se povuèe iz Libana. Libanski opozicioni lideri optužil su vladu u Bejrutu i njene sirijske sponzore za sauèesništvo u bombaškom napadu u kome je poginuo milijarder, ali su i Bejrut i Damask porekli bilo kakvu umešanost. Inaèe, sirijsko povlaèenje iz Libana poèelo je poršlog meseca, posle višednevnih masovnih anti-sirijskih protesta u Bejrutu. Sve sirijske snage veæ su napustile zapadni Liban i vratile se kuæi ili se razmestile duž sirijske granice, èekajuæi dalja nareðenja.

Svrgnuti predsednika Kirgistana, Askar Akajev, pristao je da zvanièno podnese ostavku, što bi moglo da doprinese okonèanju neizvesnosti i smirivanju situacije u toj centralnoazijskoj zemlji. Akajev je pristao da podnese ostavku prilikom današnjeg susreta u Moskvi sa delegacijom kirgistanskih zakonodavaca koju je predvodio predsedavajuæi parlamenta, Omurbek Tekabajev. Posle razgovora, Akajev je rekao novinarima da æe sutra i formalno napustiti predsednièki položaj. Akajev je inaèe, napustio Kirgistan pre nedelju dana pošto su pristalice opozicije zauzele predsednièku rezidenciju i druge vladine zgrade.

XS
SM
MD
LG