Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/edu_indonesia_map_052304_150_russian.jpg"> Snažan zemljotres jaèine 8.7 stepena po Rihteru, pogodio priobalje Indonezije - 2005-03-28


Zemljotres jaèine 8,7 stepena po Rihterovoj skali, registrovan je u ponedeljak u priobalju Sumatre, u Indoneziji. Epicentar zemljotresa bio je u blizini epicentra potresa koji je u decembru proðle godine izazvao talas tsunamija, u kojem je poginulo viðe od 150 hiljada ljudi.

U zemljotresu je, prema prvim procenama poginulo izmedju 1000 i 2000 ljudi, mahom sa ostrva Nias. Veliki broj žrtava ostao je zatrpan u ruševinama svojih kuća.

Najnovije podrhtavanje tla bilo je slabijeg intenziteta od onog pre tri meseca, jaèine 9 stepeni, kada je izazvan katastrofalni plimski talas.

Medjutim, seizmolog Džil MekKarti iz amerièkog Geološkog cenra kaže da novi zemljotres, sa epicentrom kraj obale severne Sumatre, oko 205 kilometara severozapadno od gradiæa Sibolga, može biti klasifikovan kao ”jak zemljotres.

MekKarti istièe da su naknadni potresi najèešæe slabiji od glavnog udara, ali da ovako jak naknadni potres nije neobièan. Geološki centar prati zemljotrese, ali nije opremljen za praæenje nivoa okeana.

”Zemljotres ove jaèine i na ovakvoj lokaciji mogao bi da generiše tsunami“, kaže MekKarijeva.

Seizmolozi istièu da su snage naknadnih zemljotresa i njihov efekat na okeane i mora nepredvidivi.

U više država u priobalju Indijskog okeana, opustošenih u naletu cunamija u decembru prošle godine, danas su evakuisane hiljade stanovnika.

Državni sekretarijat saopštio je da amerièki zvaniènici pomno prate situaciju u južnoj i jugoistoènoj Aziji kako bi Sjedinjene Države mogle da pruže adekvatnu pomoæ.

XS
SM
MD
LG