Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/sorren-jessen-petersen-BG.jpg"> Petersen: Razgovori o konaènom statusu Kosova mogli bi da poènu u septembru - 2005-03-28


Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio da æe, kada poènu razgovori o statusu Kosova, Beograd uz Prištinu imati mesto za stolom i da æe moæi da odigra kljuènu ulogu.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine bio je glavna tema razgovora Jesena Petersena sa najvišim državnim zvaniènicima Srbije. Srpski premijer Vojislav Koštunica i Soren Jesen Petersen saglasili su se da za ukljuèivanje predstavnika Beograda u decentralizaciju vlasti na Kosovu treba naæi praktièno i adekvatno rešenje u okviru srpske delegacije.

U razgovoru u kojem je uèestvovao i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Èoviæ, kako je saopštila vladina Kancelarija za odnose sa medijima, dogovoreno je da u najskorije vreme zapoène razgovor unutar posebnih radnih grupa za energiju i povratak.

U razgovoru sa Petersenom, predsednik Srbije Boris Tadiæ izrazio je spremnost za aktivno uèešæe Beograda u razgovorima o svim važnim pitanjima za život stanovnika Kosova i naglasio da proces decentralizacije, uz povratak, predstavlja jedan od najvažnijih standarda koji moraju biti zadovoljeni pre poèetka razgovora o buduæem statusu pokrajine.

Tadiæ i Petersen zakljuèili su da je neophodno uspostavljanje stalnog dijaloga o bezbednosti predstavnika UNMIK, odnosno KFOR-a i institucija Srbije na najvišem nivou. A na predavanju u Institutu za meðunarodnu politiku i privredu Jesen-Petersen je izjavio da je posebno ohrabren spremnošæu predsednika Tadiæa da prihvati predlog UNMIK-a o uspostavljanju dijaloga o bezbednosti na Kosovu na najvišem politièkom nivou, pored postojeæe policijske i vojne saradnje.

Na kraju posete Beogradu na konferenciji za novinare Soren Jesen Petersen založio se za direktan dijalog Beograda i Prištine jer je od izuzetne važnosti da se izmeðu te dve strane uspostavi poverenje pred otvaranje dijaloga o konaènom statusu Kosova. Od predsednika Tadiæa dobio sam potvrdan odgovor, a premijer Koštunica nije rekao ni »da« ni »ne«, izjavio je Petersen i izrazio uverenje da bi u septembru mogli da zapoènu razgovori o konaènim statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG