Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_BETA_24march05_Buckovski_150.jpg">LJube Boškovski u pritvoru Haškog tribunala - 2005-03-24


Bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski predao se danas Haškom tribunalu, gde je protov njega podignuta optužnica za kršenje obièaja rata tokom operacije u selu Ljuboten, na severozapadu Makedonije, tokom pobune Albanaca 2001. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Stefan Bos, Boškovski je u Hag otputovao iz Hrvatske, gde se su pritvoru nalazio od avgusta prošle na osnovu optužbe za druge zloèine.

Pod izuzetno jakim pritiskom meðunarodne zajednice, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije, 44-orogodišnji Ljube Boškovski, otputovao je iz Zagreba za Hag, gde je pred Tribunalom optužen za ubistvo etnièkih Albanaca tokom 2001. Prema navodima optužnice, Boškovski i njegov telohranitelj Johan Tarèulovski, koji se predao prošle nedelje, odgovorni su za ubistvo najmanje sedmoro etnièkih Albanaca u selu Ljuboten blizu Skoplja, tokom sedmomeseènog sukoba sa makedonskim snagama bezbednosti 2001. godine.

Boškovski i Tarèulovski su jedini Makedonci optuženi pred Haškim tribunalom, koji je saopštio da više neæe biti podizanja optužnica za zloèine poèinjene na tlu bivše Jugoslavije. Meðutim, analitièari su upozorili na to da bi njihova predaja Hagu mogla da doprinese poveæanju tenzija izmeðu Makedonaca i Albanaca, pred lokalne izbore koji se održavaju u nedelju. Ana Petruševa, analitièar nezavisnog Instituta za rat i mir u Skoplju, kaže za Glas Amerike da mnogi Makedonci veruju da je odlazak Boškoskog u Hag motivisan netrpeljivošæu meðunarodne zajednice prema makedonskom narodu.

“Niko neæe obratiti pažnju na to da se radi o preuzimanju individualne krivice, veæ æe se na to gledati kao na pristrasnost Haga prema Makedoncima, meðu kojima æe se tako samo poveæati ogorèenost. Pre nekoliko dana održan je protest na kome je dve do tri hiljade ljudi zahtevalo oslobaðanje Boškovskog i Tarèulovskog, sa argumentom da su oni heroji koji su branili zemlju u vree rata i da ih zato treba pustitu na slobodu.”

Protiv Ljuba Boškovskog, pored Haga, optužnicu je podigao i sud u Skoplju koji ga tereti za ubistvo sedmoro azijskih doseljenika. Naime, prema optužnici, Boškovski je sedmorici Azijata omoguæiio da doðu u Makedoniju 2002. godine, a zatim ih je likvidirao pod optužbom da su èlanovi Al Kaide koji su došli u Makedoniju da se bore za Albansku stvar. Boškovski, koji ima i hrvatsko i makedonsko državljanstvo, uhapšen je u Zagrebu u avgustu 2004. godine i od tada se nalazio u zatvoru u Puli.

XS
SM
MD
LG