Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/EU_logo_93.gif">Lideri Evropske unije izmenili pravila o budžetskom deficitu - 2005-03-23


Lideri Unije usvojili su sporazum, dogovoren na sastanku ministara finansija, u nedelju, kojim se zemljama èlanicama odobrava duži vremenski period za doodjenje njihovih deficita na nivo ispod tri procenta, kako zahtevaju propisi Evropske unije. Istim sporazumom odobravaju se brojne olakšice na ime javnih troškova. Francuski predsednik Žak Širak rekao je da æe troškovi za odbranu, razvojnu pomoæ i ulaganja u istraživanja imati poseban tretman. Medjutim, Evropska centralna banka upozorava da bi ublažavanje tih propisa moglo da potkopa poverenje u euro.

U medjuvremenu, u prvi plan su izbile nesuglasice oko toga koliko bi trebalo otvoriti granice poslovnoj konkurenciji - od vodoinstalatera do kompjuterskih konsultanata. Evropska komisija kaže da bi liberalizacija uslužnih delatnosti, koje èine oko 70 odsto privrede Evropske unije, podstakla ulaganja i otvaranja radnih mesta i uèinila da evropska privreda ponovo poène da raste. Kritièari kažu da bi to dovelo do plime jeftinih uslužnih kompanija iz Istoène Evrope i zatvaranja sliènih preduzeæa u Zapadnoj Evropi. Francuska i druge zemlje traže duboke promene u tom sektoru. Premijer Luksemburga, Žan-Klod Junker, èija zemlja trenutno predsedava Unijom, kaže da je na sastanku dogovoreno da se krene napred sa tim predlogom, ali da najpre treba uzeti u obzir socijalne posledice:

Govoreæi uz pomoæ prevodioca Junker je rekao kako je dogovoreno da se tržište uslugama, kada bude otvoreno, uèini operativnijim, uz oèuvanje evropskog socijalnog modela. Predsednik Evropske komisije, Hose Manuel Baroso rekao je da je razgovarano o nekima od predloženih promena u uslužnom sektoru, dodajuæi da su evropskoj privredi potrebni reforma i poveæanje poverenja.

XS
SM
MD
LG