Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_22march05_injection.150.jpg">Zbogom injekcijama - 2005-03-22


Da li se plašite injekcija? Ako je odgovor pozitivan, onda æe vas specijalno zanimati ova vest. Grupa studenata bioinženjeringa, na Univerzitetu države Kalifornije, u Berkliju, konstruisala je aparat nazvan Mikrodžet, koji može da ubrizgava male kolièine teènosti pod kožu bez potrebe da se napravi bolni ubod.

Istina, aparati za masovnu vakcinaciju bez igala koriste se veæ odavno, ali su napravljeni na principu vazduha pod pritiskom, prilièno su glomazni i ne dozvoljavaju fino podešavanje parametara. Novi uredjaj znatno je manji i osetljiviji, a bazira se na osobini kristala kvarca da pod uticajem elektriciteta velikom brzinom menja dimenzije. Jednostavnije reèeno, studenti su konstruisali mikroskopski sitnu pumpicu, sa klipom od kristala kvarca, koja kroz brizgalicu preènika 70 mikrona izbacuje kapljicu teènosti tolikom brzinom da ona može da prodre èak do 8 milimetara ispod kože. Ideja je pozajmljena od savremenih inkdžet kompjuterskih štampaèa. Postignuta brzina kreæe se izmedju 33 i 140 metara u sekundi ili, ako vam je tako lakše, oko 500 kilometara na sat. Za sada, probe se vrše na sintetièkom materijalu veoma sliènom ljudskoj koži. Konstruktori Mikrodžeta kažu da bi njihov aparat mogao da nadje primenu u mikrohirurgiji ili bi pak mogao da se koristi za ubrizgavanje lekova protiv artritisa u tkivo oko zglobova, isuviše plitko za klasiène potkožne igle.

XS
SM
MD
LG