Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_israel_jericho_checkpoint_16mar05_210.jpg">Izrael je u potpunosti predao palestinskim snagama bezbjednosti kontrolu nad Tulkarem na Zapadnoj obali - 2005-03-22


Izrael je u potpunosti predao palestinskim snagama bezbjednosti kontrolu nad gradom Tulkaremom, na Zapadnoj Obali.

Tulkarem je drugi grad na zapadnoj obali Jordana, koji sada kontrolišu Palestinci, pošto su prošle nedjelje preuzeli kontrolu i nad Jerihonom. Transfer kontrole nad pet gradova na Zapadnoj obali jedan je od koraka koje su izraelski i palestinski lideri dogovorili na samitu u Egiptu prošlog mjeseca, sa ciljem da se doðe do trajnog mira u regionu.

Izrael se obavezao da æe pod palestinsku upravu vratiti još Kalkiliju, Vitlejem i Ramalu.

U meðuvremenu, Šaronova vlada je potvrdila namjeru da u najveæem jeverjskom naselju na Zapadnoj obali, Male Aduminu, izgradi još 3.500 kuæa za jevrejske naseljenike. Palestinci su taj potez osudili kao pokušaj sabotaže mirovnog procesa i akt koji je u suprotnosti sa “Mapom puta”, meðunarodnim mirovnim planom koji podržava bliskistoèni Kvartet (SAD, EU, UN, Rusija).

Tim planom je predviðeno da Izrael zaustavi gradnju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama dok se od Palestinaca traži neodložno razoružanje radikalnih grupa.

XS
SM
MD
LG