Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_Bush_eng_150_18mar05.jpg">Buš: Bila nam je dobro poznata agresivna politika i podrška terorizmu od strane Sadama Huseina - 2005-03-19


Zahvaljujuæi koalicionoj vojnoj akciji, Irak više nije pretnja ni meðunarodnoj zajednici niti sopstvenom narodu - rekao je amerièki predsednik Džordž Buš. “Bila nam je dobro poznata agresivna politika i podrška terorizmu od strane Sadama Huseina. Bilo nam je poznato njegovo dugogodišnje nastojanje da se domogne oružja za masovno uništenje i znamo da su dogaðaji 11. septembra morali da promene naèin na koji naša zemlja razmišlja. Mi moramo da se konfrontiramo sa pretnjama Americi pre nego što se one materijalizuju i to æemo i da uèinimo.” Predsednik Buš je iskoristio svoje redovno nedeljno obraæanje naciji da bi obeležio dvogodišnjicu invazije na Irak, istièuæi da je pobeda slobode u Iraku ojaèala našeg novog saveznika u ratu protiv terorizma i nadahnula reformatore od Bejruta do Teherana:

“Danas žene mogu da glasaju u Avganistanu, Palestinci su prekinuli nasilje iz prošlosti i stotine hiljada Libanaca zahtevaju svoj suverenitet i demokratska prava. To su prekretnice u istoriji borbe za slobodu. Samo žar slobode može da iskoreni ideologiju ubijanja, nudeæi nadu svima koji žele da žive slobodno.” U Iraku je dosada poginulo više od 1500 amerièkih vojnika. Èlanovima porodica poginulih, predsednik Buš je poruèio da treba da znaju da je njihova žrtva doprinela bezbednosti Amerike i širenju slobode u svetu. U odgovoru demokrata, guverner Pensilvanije, Ed Rendel, takoðe je govorio o amerièkim vojnicima. On je kritikovao Bušovu administraciju zbog predloženog smanjenja nekih socijalnih povlastica za ratne veterane. Prema budžetskom predlogu Bele kuæe, koji Rendel naziva nesavesnim, predviða se ukidanje skoro 300 miliona dolara pomoæi za vojne porodice koje žive u stanovima za koje stanarine subvencioniše federalna vlada.

“Pre dve godine vojnim porodicama su udvostruèeni izdaci za lekove. Predsednik sada predlaže da se ti troškove još jednom udvostruèe. U jeku rata, kada toliko veliki broj muškaraca i žena odlazi u vojsku, imali smisla da predsednik pripadnicima oružanih snaga te izdatke poveæa za 1000 posto?”

U vreme rata, kaže guverner Rendel, nije u redu da federalna vlada smanjuje pomoæ amerièkim veteranima. Predložena smanjenja odnose se na veterane sa višim primanjima i vojnike sa povredama zadobijenim van ratišta. Bela kuæa, inaèe, predviða ukupno poveæanje budžeta za ratne veterane za skoro 3 odsto, što iznosi oko 70 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG