Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/voatv_18jun04_paul_wolfowitz_150.jpg"> Predsednik Džordž Buš predložio Pola Vulfovica za novog predsednika Svetske banke - 2005-03-16


Sjedinjene države ka najveæi deonièar, tradicionalno, predlažu predsednika Svetske banke. Taj predlog potom potvrðuje 24-èlani odbor direktora Banke, koji je poslednji put, na predlog predsednika Bila Klintona, naimenovao na tu funkciju Australijanca Džemsa Vulfensona.

Vulfensonov mandat istièe u junu.

Bivši univerzitetski profesor, Pol Vulfovic, bio je jedan od arhitekata amerièke vojne intervencije u Iraku. Obavljao je niz dužnosti u amerièkoj vladi, a bio je i ambasador u Indoneziji.

Predstavnièki dom Kongresa odobrio dodatne troškove operacija u Iraku i Avganistanu

Predstavnièki dom Kongresa odobiro je dodatnih 81 milijardu i 300 miliona dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu.

To je peti put od teroristièkih napada 2001.godine, da je predsednik Buš zatražio od Kongresa odobrenje za dodatne troškove u ratu protiv terorizma.

Najnoviji finansijski paket ukljuèuju pomoæ Avganistanu i zemljama koje su krajem prošle godine pogodjene cunamijem. Èlanovi predstavnièkog doma su usvojili i amandman, kojim se zabranjuje da bilo koji deo tog novca bude korišæen za izgradnju nove amerièke ambasade u Bagdadu.

Zakon o dodatnom finansiranju operacija usvojen je sa 388 glasova "za" i 43 "protiv".

Senat æe se o tom zakonskom predlogu najverovatnije izjasniti u aprilu.

XS
SM
MD
LG