Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pool_19jan05_rice_hearing_joe_biden_150_eng.jpg">Džo Bajden: Da li verujem da æe Iranci odustati od težnji da se domognu nuklearnog oružja? - 2005-03-13


Prošle nedelje administracija predsednika Buša izrazila je spremnost da pruži podsticajne ekonomske mere Iranu, ukoliko Teheran pristane da ogranièi svoje nuklearne ambicije na mirnodopsku proizvodnju nuklearne energije. Državni sekretar Kondoliza Rajs je u programu tv mreže CBS rekla da se Iran suoèava sa ujedinjenim transatlantskim frontom.

«Još ranije smo rekli da podržavamo diplomatsku inicijativu evropskih zemalja i da je diplomatsko rešenje potrebno. Ono što je predsednik uèinio ove nedelje je da je odustao od našeg protivljenja nekim stvarima koje bi Evropljani želeli da ponude Irancima kao deo paketa.»

Kondoliza Rajs je takodje pomenula da Rusija ulaže napore da obuzda nuklearne sposobnosti Irana time što insistira da Iran pristane da vrati u Rusiju iskorišæeno nuklearno gorivo, što je uneto i u bilateralni sporazum koji su dve zemlje nedavno potpisale. Gost tv mreže CBS bio je i vodeæi demokrata u senatskom odboru za medjunarodne odnose, Džo Bajden. Bajden je izneo da oèekuje da æe na veæu spremnost SAD da pristanu na korišæenje ekonomskih podsticajnih mera prema Iranu biti odgovoreno i veæom spremnošæu Evropljana da pribegnu sankcijama protiv te zemlje ukoliko pregovori ne dovedu do rezultata.

«Da li verujem da æe Iranci odustati od težnji da se domognu nuklearnog oružja? U tom pogledu sam pesimista. Meðutim, ukoliko do toga ne dodje - treba da vodimo usaglašenu politiku sa Evropljanima kako bi smo mogli da preduzmemo sledeæi korak – zavodjenje oštrih sankcija Iranu.»

Proteklih dana, iranski zvaniènici su odbacivali amerièke ekonomske mere i ukazivali da je napredak u pregovorima sa Evropljanima spor. Predsedavajuæi senatskog odbora za meðunarodne odnose, republikanac Rièard Lugar, pozvao je, meðutim, na strpljenje u dijalogu sa Iranom, ukazavši da æe u toj uzemlji kasnije ove godine biti održani izbori.

«Mislim da æe za Irance biti teško da postignu sporazum o nuklearnom programu dok se bliže izbori i moguæa promena na èelu zemlje. Možda æe, gledano na duži rok, vreme biti na našoj strani. Time mislim na mladje generacije Iranaca koji, prema anketama stalno tvrde da vole Amerikance. Njih privlaèi veæa sloboda. Pošto je veæina Iranaca mladja od 25 godina, možda je diplomatska strategija u najboljem interesu svih strana.»

Iran je dugo tvrdio da je jedini cilj njegovog nuklearnog programa – mirnodopska proizvodnja nuklearne energije. Kritièari, medjutim, ukazuju da je ta tvrdnja dovedena u pitanje èinjenicom da je vlada u Teheranu samo delimièno ispunjavala svoje obaveze prema Medjunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju.

XS
SM
MD
LG