Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_Syrian_troops_Lebanon_2004_file_210.jpg">Red Terje-Larsen, razgovarao sa libanskim liderima o potpunom povlaèenju sirijskih trupa iz Libana - 2005-03-13


Libanski ministar inostranih poslova Mahmud Hamud rekao je izaslaniku UN da æe zajednièka sirijsko-libanska vojna komisija doneti odluku o rasporedu, trajanju i lokacijama prerasporeðivanja sirijskih trupa 7. aprila. Terje Red-Larsen je, sa svoje strane, nastojao da izbegne komentare o zategnutoj politièkoj situaciji u Libanu i krizi u odnosima pro-sirijske vlade i opozicije koja se zalaže za povlaèenje Sirije iz zemlje.

«Imali smo dobar i prijateljski sastanak o tome šta je cilj moje misije i hteo bih da vam naglasim da je cilj moje misije jedino sprovoðenje rezolucije 15-59 Saveta bezbednosti UN i ništa više.»

Rezoluciju 15-59 su predložile SAD i Francuska i njome se zahteva potpuno povlaèenje 14 hiljada sirijskih vojnika i više hiljada obaveštajnog osoblja iz Libana. Red-Larsen je rekao da mu je sirijski predsednik Bašar al-Asad obeæao da æe Sirija ispoštovati rezoluciju 15-59 prilikom njihovog juèerašnjeg susreta u Damasku.

Red-Larsen je dodao da æe o detaljima svog razgovora sa sirijskim predsednikom u pogledu rasporeda sirijskog povlaèenja obavestiti generalnog sekretara UN, Kofija Anana. U meðuvremenu, u Nabatije-u, na jugu Libana - uporištu pro-sirijske ekstremistièke grupe Hezbolah, održane su velike pro-sirijske demonstracije. To je drugi za redom masovni skup koji je organizovao Hezbolah od utorka kada je više stotina hiljada pristalica te organizacije ispunilo glavni trg u Bejrutu. Hezbolah, inaèe, odbacuje rezoluciju UN delom zbog toga što se njome zahteva razoružanje te organizacije. Za sutra je takodje zakazan novi masovni protestni skup protiv Sirije, kojim æe ujedno biti obeležen mesec dana od ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. Mnogi Libanci okrivljuju Siriju za ubistvo Haririja, ali Damask porièe da je umešan. Ubistvo Haririja pokrenulo je niz dogaðaja ukljuèujuæi masovne demonstracije protiv Sirije i jaèanje meðunarodnog pritiska na Siriju da povuèe svoje snage iz Libana.

XS
SM
MD
LG