Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src= - 2005-03-13


U Makedoniji se održavaju lokalni izbore, na kojima æe se birati gradonaèelnici i odbornici u 85 opština. Izbori su test stabilnosti te bivše jugoslovenske republike i kapaciteta veæinskog makedonskog i manjinskog albanskog stanovništva da zajednièki upravljaju zemljom.

Pre èetiri godine Makedoniju je potresao konflikt koji je pretio da preraste u graðanski rat širih razmera. Mir je ustanovljen Ohridskim sporazumom, u èijoj se suštini predviða decentralizacija vlasti.

Izbori su raspisani nakon usvajanja zakona o decentralizaciji prošle godine, kojim je predvidjena i nova teritorijalna organizacija zemlje. Glasanje je odlagano u dva navrata zbog neslaganja u politièkoj javnosti Makedonije u vezi sa zakonom o decentralizaciji koji je opozicija ocenila kao suviše naklonjen albanskoj manjini.

U novembru prossle godine na zahtev opozicije je održan referendum o tom zakonu koji je, medjutim, pretrpeo neuspeh zbog nedovoljnog broja izašlih biraèa.

Birališta su otvorena u nedelju u 7.00 a zatvaraju se u 19.00 sati po lokalnom vremenu. Otvaranje biraèkih mesta proteklo je bez problema.

Odbornici se biraju u jednom krugu, po proporicionalnom sistemu. Ako nijedan kandidat za gradonaèelnika ne osvoji veæinu u prvom krugu izbora, drugi krug bi trebalo da bude organizovan kroz 15 dana. Profesor Skopskog univerziteta Ðordje Ivanov, smatra da æe posebno interesantno biti nadmetanje za gradonaèelnika prestonice, jer ono ima i šire, nacionalne implikacije. Po njegovom mišljenju, uèešæe albanskih kandidata definitivno znaèi drugi krug izbora, iako postoje šanse da aktuelni gradonaèelnik Risto Penov dobije veæ u prvom krugu . Izbore nadgleda više stotina lokalnih i stranih posmatraèa, a prvi rezultati se oèekuju se u sredu.

XS
SM
MD
LG