Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_lebanon_syrian_tank_removed_11mar05_210.jpg">Sirija pristala da povuèe sve svoje trupe iz Libana - 2005-03-12


Visoki diplomata Ujedninjenih nacija Terje Roed-Larsen izjavio je da je Sirija obeæala da æe potpuno povuæi vojsku i obaveštajce iz Libana, kao što zahteva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Saopštenje o povlaèenju iz Libana došlo je posle sastanka sirijskog predsednika Bašara Al Asada i izaslanika Ujedinjenih nacija Terjea Roeda-Larsena, koji je pojasnio.

“U prvoj fazi u dolinu Beka do kraja marta ove godine biæe povuèene vojne snage i obaveštajci, potom æe se povuæi vojska i obaveštajci potpuno povuæi u Siriju. U drugoj fazi, iz Libana æe potpuno biti povuèeno vojno osoblje, oprema i ostatak obaještajaca.”

Roed-Larsen nije želeo da kaže kada æe se odigrati druga faza povlaèenja, ali je dodao da æe detalje o tome dati generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu sledeæe nedelje u Njujorku. Savet bezbednosti UN prošle godine je usvojio rezoluciju kojom se od Sirije zahetva da se povuèe iz Libana, dok SAD zathevaju da se taj proces završi do maja, kada se u Libanu održavaju parlamentarni izbori. Sirijske trupe ušle su u Liban 1976. kako bi pomogle okonèanju graðanskog rata u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG