Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/iditaro.jpg">Na ovogodišnjoj trci saonica sa pseæom vuèom uèestvuje i slepa devojka - 2005-03-07


Aljaska je poznata kao domaæin najteže trke na svetu. Pogaðate da je u pitanju trka saonica sa pseæom vuèom, zvana «Ajditarod» èija staza je duga skoro 1700 kilometara i koja se održava u nekim od najhladnijih delova amerièkog kontinenta. Ipak, za za poèetnicu Rejèel Skodris, sam dolazak na startnu liniju bio je trijumf posebne vrste.

«Znate, jako sam uzbuðena. O ovome sam sanjala od malena.»

20-o godišnja Rejèel, poreklom je iz Oregona. Da bi mogla da se takmièi, bile su joj potrebne godine treninga i odluènosti da prevaziðe sve prepreke. Da bi mogla da se takmièi, Rejèel je morala da ubedi èlanove komisije organizatora trke da joj dozvole da se takmièi uz pratnju vodièa –nekadašnjeg vozaèa saonica Pola Eleringa. On æe na svojim saonicama pratiti Rejèel i imaæe zadatak da joj pruža vizuelne informacije.

«On mi govori kuda da idem, što je jako važno, kao i kada da se sagnem kako ne bih udarila u niske grane», kaže rejèel.

“Ima delova staze duž kojih sam siguran da æu morati da urlam, a ona æe morati da shvati o èemu se radi.”, kakaže Pol Elering.

Rejèel nije sigurna da je zaslužila svu pažnju koju joj posveæuju. Ona želi da bude samo jedan od takmièara i nada se da æe preæi liniju cilja.

"Ima trenutaka kada pomislim, èoveèe, baš bi volela da mogu da vidim šta se dogaða. Meðutim, ja sam takva kava sam i moram da se prilagodim», Rejèel Skodris.

XS
SM
MD
LG