Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voatv_01April04_george_washington_150.jpg">Prvi predsednik Sjedinjenih Država Džordž Vašington uskoro æe dobiti novi imidž - 2005-03-06


Upravitelji njegovog imanja Maunt Vernon u Virdžiniji odluèili su da ulože 95 miliona dolara u obnavljanje Vašingtonovog lika.

Prema najnovijem istraživanju, Džordž Vašington je sedmi na listi omiljenih amerièkih predsednika. Pitaæete se zašto samo sedmi. Kako navode zvaniènici koji upravljaju njegovim imanjem, odgovor leži u èinjenici da Amerikanci Vašingtona, koji je živeo u XVIII veku, znaju samo sa portreta. Upravo zato, upravitelji su odluèili da urade nešto kako bi Vašingtonov lik bio prepoznatljiviji i bliži ljudima. Tim nauènika dobio je zadatak da na osnovu skulptura kreira tri trodimenzionalne figure prvog amerièkog predsednika u prirodnoj velièini.

”Uz pomoæ laserske tehnologije, nauènici su napravili stotine reprodukcija biste i konstruisali gipsanu živu masku“, kaže dr Džefri Švorc, profesor antropologije na Univerzitetu u Pitsburgu u Pensilvaniji.

”Želimo da pogodimo svaki detalj. Zato je izraðujemo iz svih perspektiva“, dodaje dr Anšuman Razdan, sa Državnog univerziteta u Arizoni.

Nauènici èak poseduju Vašingtonovu staru protezu, što im je pomoglo da ponovo kreiraju autentiènu vilicu amerièkog predsednika. Tehnièari su zatim predali trodimenzionalne biste studiju za dizajn koji je izvajao, ofarbao i obukao tri Vašingtona, u 19, 45. i 57. godini. Meðutim, niko ne zna koliko su te figure verne stvarnom Vašingtonovom liku.

”Mislim da niko ne zna kako æe Vašington izgledati. Niko nije video lik 19. godišnjeg Džordža Vašingtona“, kaže Ivan Švorc, podpredsednik studija ”EIS“.

Upravitelji imanja Maunt Vernon nadaju se da æe ova investicija pomoæi da se napravi što precizniji potret jedne od najslavnijih liènosti u amerièkoj istoriji i tako probuditi interes svih graðana.

XS
SM
MD
LG