Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_BETA_4march05_Olli_Rehn_150.jpg">Ren: Poèetkom aprila gotova studija o izvodljivosti - 2005-03-04


Studija izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru biæe tehnièki završena do kraja ovog meseca, a biæe objavljena u prvoj polovini aprila, glasi glavna vest iz Brisela koju je novinarima objavio evropski komesar zadužen za proširenje Oli Ren, posle susreta sa crnogorskim premijerom, Milom Ðukanoviæem.

Komesar nije naveo kakav æe biti sadržaj Studije, odnosno, da li æe doneti pozitivnu ocenu o sposobnosti Državne Zajednice da uskoro zapoène pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Umjesto najave sadržaja Studije, Ren je primetio da ohrabruju poslednje predaje optuženih generala Hagu, ali da se u tom pravcu oèekuju i dalji potezi Beograda. Puna saradnja sa Hagom je, kako je naglašeno i ovom prilikom, najvažnija za nastavak procesa evropskih integracija Srbije i Crne Gore.

Crnogorski premijer je primetio da je njegova republika, sa svoje strane, ispunila sve tražene uslove i da se sada slièno oèekuje i od Srbije. Ðukanoviæ se, inaèe, nada pozitivnoj oceni Studije izvodljivosti i veruje da bi pregovori o Sporazumu o stabiliazaciji i pridruživanju mogli da zapoènu u drugoj polovini godine.

Komentarišuæi prijedlog Podgorice za transformacijom podstojeæe zajednice u zajednicu nezavisnih država, komesar Ren je iskazao "iznenaðenje", podseæajuæi da potpisnice Beogradskog sporazuma moraju da se drže njegovih odredaba. Ren je naglasio stav Brisela po kome jeste moguæe menjati Ustavnu povelju, ali samo uz saglasnost i Beograda i Podgorice.

Ranije danas, uèestvujuæi na Meðunarodnoj konferenciji o federalizmu, premijer Ðukanoviæ je rekao da cilj predloga Podgorice nije "otvaranje Pandorine kutije" i naglasio da æe Podgorica poštovati trogodišnji aranžman sa Srbijom, definisan Beogradskim sporazumom. Meðutim, posebno je istakao da Crna Gora nema nameru da odustane od inicijative o stvaranju zajednice nezavisnih država, kao ni od referenduma koji æe se održati 2006. godine.

XS
SM
MD
LG