Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/tv_31jan04_JavierSolana_150.jpg">Solana nije iskazao razumevanje za inicijativu zvaniène Podgorice - 2005-03-03


I pored naglašene srdaènosti sa kakvom je visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, doèekao Mila Djukanoviæa, on nije iskazao razumevanje za inicijativu zvaniène Podgorice, kojom bi se sadašnji oblik državne zajednice zamenio zajednicom nezavisnih država. Umesto toga, Solana naglasak stavlja na ekonomske i politièke reforme, najavljujuæi "novu fazu" odnosa državne zajednice sa Briselom.

"Nadamo se da æe Studija izvdljivodsti biti dovršena što je pre moguæe, da bi smo mogli uæi u novu fazu, pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.Govorimo o današnjoj situaciji- danas je na stolu jedino sporazum potpisan u Beogradu, sporazum koji govori o državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, pred kojom je završetak Studije izvodljivosti i poèetak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. S nestrpljenjem oèekujem taj trenutak. Mi smo uèinili dosta da pomognemo dvjema stranama kako bi mogle zajednièki napredovati prema Studiji izvodljivosti- dvostruki kolosek, tržiste... Stvari se kreæu u pozitivnom pravcu i iskreno se nadam da æe Studija biti uskoro dovršena, kako bi zapoèeli pregovori o Sporazumu o pridruživanju. Ja trenutno ne vidim ni jedan drugi naèin..."

Susret premijera Crne Gore, Mile Djukanoviæa sa najvišim zvaniènicima NATO i generalnim sekretarom, Jap de Hop Sheferom, bio je prilika da se briselski domaæini upoznaju sa zvaniènim stavomima Podgorice o pitanju funkcionisanja državne zajednice, a u svetlu željenog èlanstva u Partnerstvu za mir.

"Bila je to prilika da se izloži inicijativa koju smo predsednik Filip Vujanoviæ i ja uputili našim partnerima u Srbiji sa namerom da blagovremeno i kooperativno, dakle zajednièki rešavamo to pitanje u neposrednoj buduænosti", izjavio je premijer Djukanoviæ nakon susreta.

On nije iznio eventualnu reakciju NATO zvaniènika na tu inicijativu, ali je preneo podseæanje da Podgorica ni Beograd ne mogu raèunati sa èlanstvom u Partnerstvu za mir bez ispunjavanja uslova pune saradnje sa Hagom. S tim u vezi, premijer Djukanoviæ je i ovom prilikom ponovio kako je Crna Gora ispunila svoj deo zadaæe i da se sada isto oèekuje i od Beograda.

XS
SM
MD
LG