Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_israel_ariel_sharon_27feb05_eng_150.jpg">Šaron optužuje elemente Islamskog džihada u Siriji za samoubilaèki bombaški napad u Tel Avivu - 2005-02-27


Izraelski premijer Arijel Šaron, izjavio je da je palestinska ekstremistièka organizacija Islamski Džihad, bazirana u Siriji, odgovorna za prekjuèerašni samoubilaèki napad u Tel Avivu u kojem je ubijeno èetiri, a ranjeno više od 50 Izraelaca. Šaron je pozvao palestinske vlasti da preduzmu odluènu akciju protiv teroristièkih organizacija.

Na redovnom nedeljnom sastanku izraelskog kabineta, premijer Šaron je rekao da æe proba za palestinske vlasti biti koliko budu energièno preduzimali mere protiv Islamskog džihada. U interesu je Izraela da nastavi ka uspostavljanju mira sa Palestincima, rekao je Šaron, koji je ujedno upozorio da neæe biti napretka sve dok palestinske vlasti ne budu preduzele oštre mere protiv terorista. Šaron je takoðe rekao da je Izrael nedavno pokazao uzdržanost radi daljeg napredovanja razgovora, ali da æe preduzeti energiène mere ukoliko to ne uèine Palestinci. Palestinski predsednik Mahmud Abas je predoèio da neæe dizati oružje protiv sopstvenog naroda, veæ æe nastojati da i ekstremiste ukljuèi u politièki proces. Abas je ujedno optužio -- kako se izrazio -- “treæu stranu” da želi da sabotira mirovne napore. Palestinska policija je u vezi sa napadom u Tel Avivu uhapsila nekoliko muškaraca povezanih sa Islamskim džihadom. Sirija je odmah odbacila izraelske optužbe, ukazujuæi da je kancelarija Islamskog džihada u Damasku zatvorena. Pored toga, jedan anonimni zvaniènik sirijskog Ministarstva inostranih poslova, izjavio je novinskoj agenciji Rojters da Damask podžava mirovni proces Palestinaca i Izraela, a da se prekjuèerašnji bombaški napad - ako je rekao - kosi sa tim procesom.

XS
SM
MD
LG