Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_BETA_26februar05_Zoran_Stojkovic_150.jpg">Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojkoviæ : Ratko Mladiæ nije u Srbiji - 2005-02-26


Srpski ministar pravde Zoran Stojkoviæ izjavio da Vlada neæe menjati politiku prema Haškom tribunalu jer se dosadašnji model dobrovoljnih predaja pokazao kao uspešan. Ministar Stojkoviæ je ocenio da pregovori sa nekim haškim optuženicima o dobrovoljnoj predaji teku jako dobro i normalno i da nema pritisaka na Srbiju povodom ispunjavanja meðunarodnih obaveza prema Haškom sudu.

Vlada proverava, tvrdi Stojkoviæ, sve tvrdnje da se haški optuženik i bivši vojni lider bosanskih Sraa general Ratko Mladiæ krije u Srbiji.

Inaèe, nove optužnice koje je Haški tribunal podigao protiv najbližih ratnih saradnika Ratka Mladiæa, generala Zdravka Tolimira, Milana Gvera i Radivoja Miletiæa, za vojnog analitièara Aleksandra Radiæa nagoveštavaju da Tužilaštvo Haškog tribunala želi da odseèe veze generala Mladiæa od svih liènosti koje su bile u njegovom okruženju u vreme rata i koje su nastavile, po oceni Tužilaštva, da potpomažu njegovo skrivanje svih ovih godina.

U Beogradu još nema zvaniènih reagovanja na predlog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja upuæen izbeglim Srbima da se vrate u Pokrajinu. Portparol vladajuæe Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenoviæ kaže da se u Beogradu još ne vide konkretni koraci privremenih kosovskih institucija da se povratak Srba uèini realnim.

XS
SM
MD
LG