Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/nasa_globe_wave_changes_150.jpg">Privatnici osvajaju svemir - 2005-02-25


Osvajanjem svemira - èak i onog najbliže nama, na stotinak kilometara od zemlje - dominiraju državne kompanije.

Osim nedavnog uspešnog eksperimentalnog leta jednog privatnog raketoplana do granice bestežinskog stanja, ni jedna privatna kompanija nije uspela da lansira neku raketu, a o svemirskim letelicama i da ne govorimo. Ali izgleda da neæe još dugo biti tako. Nekoliko mladih i ambicioznih bogataša, koji su pare stekli tako što su se dosetili kako da unovèe neku sjajnu ideju, ulažu zaradjeni novac u privatno osvajanje svemira.

Tridesetogodišnji Ilin Mask, vlasnik kompanije PayPal, za bezbedno plaæanje robe i usluga putem interneta, osnovao je drugu kompaniju Spejs eksplorejšn teknolodžis, sa planom da lansira manje satelite u nisku orbitu po znatno nižoj ceni od one koju naplaæuje NASA. Dve i po godine i više od 50 miliona dolara kasnije, njegova raketa Falkon 1, uskoro bi trebalo da krene na probni let. Raketa je teška 2760 kilograma, a moæi æe da ponese koristan teret od 680 kilograma. Nije neka težina, ali treba imati u vidu da elektronski i mehanièki uredjaji postaju sve manji i lakši, što znaèi da æe raketa moæi da ponese jedan pristojan satelit. Prema sadašnjim kalkulacijama, lansiranje bi koštalo manje od 6 miliona dolara, odnosno jednu treæinu sadašnje cene. Kako kaže vlasnik pomenute kompanije, treba razmišljati na kreativan naèin, jer... oèigledna rešenja su najèešæe ona najskuplja.

XS
SM
MD
LG