Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_israel_cabinet_150_eng_20feb05_preview.jpg">Izraelska vlada prihvatila plan povlačenja iz delova pojasa Gaze i Zapadne obale - 2005-02-20


Izraelski premijer, Arijel Šaron, stavio je svoj potpis na naređenje kojim je jevrejskim naseljenicima naloženo da, do 20. jula, napuste pojas Gaze, kao i 4 naselja na Zapadnoj obali. On je tim povodom izjavio je da je povlačenje iz pojasa Gaze, koje ke danas većinom glasova i zvanično odobrio njegov kabinet, od ključnog značaja za budućnost jevrejske države i uspostavljanej trajnog mira na Bliskom istoku.

Inače, kabinet je odobrio i izmenu trase takozvanogbezbednosnog zida, koji Izrael podiže na Zapadnoj obali. Nova trasa trebala bi da zid približi međuanrodno priznatoj Zelenoj liniji, ali će i dalje 7% teritorije Zapadne obale ostati na izraelskoj strani. Palestinci tvrde da Izrael koristi taj bezbednosni zid kao priliku da oduzme palestinske teritorije i da nametne granicu buduće palestinske države.

U iračkoj provinciji Al Anbar – američka vojska sprovodi opsežnu bezbjednosnu operaciju, koja uključluje noćne racije, kao i pojačene mjere obezbjeđenja u glavnom gradu provincije Ramadiju i drugim mjestima duž rijeke Eufrat. Objavljeno je da akciju pomažu i iračke snage bezbjednosti. Ova operacija, u provinciji koja slovi za jedno od glavnih pobunjeničkih uporišta, počela je samo dan pošto je širom Iraka ubijeno više od 40 osoba. Inače, danas je jedna osoba poginula, a jedn je ranjena kada su pobunjenici u bagdadaskoj četvrti Amirija otvorili rafalnu paljbu na njihov automobil.

Televizijska stanica Al Džazira emitovala je video snimak na kome se, navodno, vidi Ajman Al Zavahiri, vođa broj 2 terorističke mreže Al Kajda, kako osuđuje američke pozive na reforme u muslimanskim zemljama. Osoba na traci liči na Al Zavahirija, ali američki obaveštajni organi još nisu potvrdili verodostojnost tog snimka. Čovek na snimku je naglasio da njegova poruka označava treću godišnjicu od kada se muslimanski zarobljenici nalaze u američkom zatvoru, u vojno bazi u zalivu Gvantanamo, na Kubi. On je istovremeno naglasio da taj zatvor stvarno pokazuje kako izgleda američka želja za demokratijom u muslimanskim zemljama. Istovremeno, osoba na video-snimku je ukazala da će Zapad izgubiti, kako je rekao, «novi krstaški rat» protiv islamskog sveta i da će tom prilikom Zapad pretrpeti više desetina hiljada žrtava.

Libanske vlasti danas su objavile da će sarađivati sa inspektoriskim timom UN-a, koji istražuje okolnosti pod kojima je ubijen bivši premijer te zemlje Rafik Hariri. Predsedavajući parlamenta, Nabih Beri, ukazao je da je u najboljem interesu vlade da se sazna istina o tom atentatu. Međutim on i drugi libanski funkcioneri su naglasili da strani inspektori moraju da poštuju suverenitet Libana. Savet bezbednosti UN je zatražio izveštaj o uzrocima i posledicama napada u kome je ubijen Hariri još 14 osoba. Inače, atentat je izazvao talas nezadovoljstva kod Libanaca, zbog prisustva više od 14 hiljada sirisjkih vojnika – čije povlačenje je zatraženo i na sinoćnjim protestima pred parlamentom u Bejrutu.

Sudeći prema rezultatima prikupljenim po izlasku sa birališta, španski glasači su velikom većinom usvojili novi Ustav EU. Prema rezultatima koje je objavila državna televizija, procenjuje se da je više od ¾ glasača reklo da, na današnjem, neobavezujućem, referendumu. Procenjuje se da je izlaznost biračkog tela bila oko 41%, što je više od prognoza španske vlade. Inače, još devet članica EU planira slične referendume, dok su Litvanija i Mađarska već prihvatile tekstevropskog ustava. Nemačka i još neke zemlje tekst Ustava podnose svojim parlamentima na usvajanje, a taj najviši dokument EU biće punovažan tek kada ga sve države članice ratifikuju.

XS
SM
MD
LG