Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/photo_nato150.jpg">Sutra u Briselu ministri spoljnih poslova EU razmatraju prilike na Zapadnom Balkanu - 2005-02-20


Prema najavama, oèekuje se da æe najviše biti rijeèi o Kosovu i Hrvatskoj- uz ostalo, iz kabineta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Havijera Solane, najavljuju za sutra njegov susret sa šefom civilne admistracije na Kosovu, Sorenom Jesenom-Petersenom, kojom prilikom æe biti razmatrane aktuelne kosovske prilike i provodjenje standarda medjunarodne zajednice. O sliènim temama æe Petersen razgovarati i sa Evropskim savjetom, nakon èega se oèekuje i njegovo obraæanje javnosti.

Nešto ranije, Solana je, odgovarajuæi na tvrdnje da je nedavna posjeta predsjednika Srbije , Borisa Tadiæa Kosovu bila "dolijevanje ulja na vatru", odgovorio da u tom potezu vidi samo pozitivne korake, oèekujuæi i inicijativu za dijalogom sa albanske strane.

O Kosovu æe u Briselu biti rijeèi i dan kasnije- tokom vanrednog susreta lidera NATO, uprilièenog povodom posjete amerièkog predsjednika Busha sjedištu vojnog saveza, jedna od tema æe biti i angažman KFOR-a na Kosovu, u svjetlu aktuelnih prilika i mirovnih misija kakve trenutno provodi Aijansa.

O Hrvatskoj æe šefovi diplomatije èlanica EU sutra razgovarati u svjetlu plana da 17. marta poènu završni pregovori o prijemu sa Zagrebom. Medjutim, kako je više puta upozoreno iz sjedišta evropskih institucija, poèetak pregovora æe se odložiti na neodredjeno vrijeme ukoliko do tog datuma Hrvatska na preda Hagu odbjeglog generala Antu Gotovinu, za kojim je izdata optužnica Haškog suda i nalog za njegovo hašenje.

Takvo upozorenje je prošle sedmice ponovio i evropski komesar za proširenje, Oli Rehn, ukazujuæi da su uslovi Brisela "èvrsti i nepromjenjivi", da ih odredjuju kriteriji iz Kopenhagena i posebno, kada je u pitanju integracija bakanskih država, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Uniju, puna saradnja sa Hagom.

U tom se svjetlu sa sutrašnjeg sastanka Evropskog savjeta oèekuje još jedno upozorenje državama regiona da neæe biti progresa prema evropskim institucijama bez "konkretnih i znaèajnih" dokaza takve saradnje.

VS

XS
SM
MD
LG