Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_12_feb_05_brideandprejudice_150.jpg">Danas vam predstavljamo film ”Mlada i predrasuda“ - 2005-02-13


U Indijskom selu Amricar, majka svoje èetiri æerke pokušava da uda za Induse dubokog džepa i na visokom društvenom položaju. U selo uskoro stiže jedan od moænih Indusa iz Engleske i ubrzo traži ruku jedne od sestara Bakši. Celo se diže na noge:

Meðutim, poèinje romansa i izmeðu drugog para: bogatog amerièkog hotelijera Vilijema Darsija, koga tumaèi amerièki glumac Martin Henderson, i Lalite, druge po redu æerke Bakši, koju tumaèi indijska zvezda Aišvarja Rai. Romansa izmejdu njih poèinje sa mnogo nesporazuma i nedoumica, predrasuda i nepoverenja, ali se na kraju naravno, sve sreæno završava. Film ”Mlada i predrasuda“ režirala je Gurinder Èada, koja kaže da je suštinska razlika izmedju njenog filma i knjige Džejn Ostin u tome što likovi u njenom filmu moraju da prevaziðu jake kulturne razlike, što nije sluèaj sa likovima u knjizi.

U originalu, do sukoba izmeðu Darsija i Lolite doalzi zbog pripadnosti razlièitim društvenim staležima: Darsi je plemiæ i potièe od poznate loze, dok Lalita dolazi iz srednje klase. U našem filmu, Darsi dolazi iz Amerike, po njemu najboljeg i najprivilegovanijeg društva na svetu i najednom se pojavljuje Lalita, koja realno pristupa svetu i shvata odakle potièe. Sukob koji kreæe iz tih premisa zaista je veliki.

Naravno, ljubav na kraju pobedjuje i sve se sreæno završava. Rediteljka filma ”Mlada i predrasuda“ Grurinder Èada, koju znamo po prethodnom ostvarenju ”Bend it like Becham“, iako je rodjena u Keniji veoma dobro poznaje elemente indijske kinematografije:

Postoji formula za boluvudski film. Genarelno gledano film mora da je tri sata dug, da postoji romansa, drama, povišen nivo emocija i tuge. kada krenete da gledate neki bolivudski film, možete da oèekujete da tokom ta tri sata prodjete kroz sve emocije koje nosite u sebi. Svaki element u ovom našem filmu je pažljiv odabir izmedju Istoka i Zapada. Moj posao ovde je bio da pronadjem i da držim balans. Meðutim, postavlja se pitanja da li æe taj balans prihvatiti publika sa obe strane Zemljine kugle. Gurinder Èada kaže da nije sigurna.

Mislim da za neke ljude film možda neæe biti dovoljno bolivudski, a za neke æe biti i previše bolivudski. Ovo definitivno nije film za svakoga.

”Mlada i predrasuda“ je apsolutni hit na blagajnama i u Indiji i u Engleskoj, gde živi velika induska populacija. Kritika u Americi veæ je pokazala veliku zainteresovanost, prvenstveno zbog veoma živopisne scenografije i kostima, muzike i prebogate produkcije. Pored toga, svi sa nestrpljenem oèekuju da vide glavnu glumicu Aišvarju Rai, koja za u indijskom svetu ima status boginje. Rai je iz manekenstva prešla na film i nekoliko puta je proglašavana za najlepšu ženu na svetu. Rediteljka filma Gurinder Èada:

Ona je definitivno najveæa zvezda u Indiji, u zemlji u kojoj dominiraju muškarci. Stigla je do samog vrha, što znaèi da je veoma fokusirana na to što radi, veoma je poslovna i otvorena. To su sve karakteristike koje ima i lik koji tumaèi u filmu.

Uprkos tome što je namenjen i drugim tržištima osim indijskog, film je zadržao striktne odredbe o pristojnosti, kojih mora da se pridržava svako ostvarenje koje dolazi iz Bolivuda. Tako na primer, i pored toga što se u filmu oseæa seksualna hemija izmedju glavnih likova, u filmu nema ni jednog jedinog poljupca, a kamoli neèeg više. Prema reèima rediteljke Gurinder Èandre, film ”Mlada i predrasuda“ zadovoljava èula i reference na klasiènu zapadnjaèku literaturu i u isto vreme slavi živopisnost induskog naèina života.

XS
SM
MD
LG