Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/bowman_annie_cabaret_13march_150.jpg">Pariz je nekada bio slavan po svojim kabaretskim predstavama i veoma skromno odevenim igraèicama - 2005-02-12


Ovih dana, sve je manje dobrih predstava, ali su zato kostimi bolji nego ikada.

Pravljenje ovog kostima izgleda skoro kao pravljenje gnezda. Madam Nikol, šije kostim za kabare Lido. Na pitanje koje perje koristi, Nikol odgovara da koristi perje noja i srodnih ptica i pokazuje æubu koju je napravila od perja jedne od njih.

U izradi kostima koristi se i paunovo perje, kao i perje od rode, poreklom iz južne Afrike i Australije. Upravo ta perja su najdragocenija u kolekciji Madam Nikol.

“Ja stalno boravim ovde. Znam gde mi se svako perce nalazi i ukoliko ih neko ne vrati na mesto odakle ih je uzeo, ja poènem da vièem. Ja volim u svakom momentu da znam gde je šta.”

Kompanija Fervije napravila je prvi kostim posle Prvog Svetskog rata i to za Mistinge, kraljicu pariskog muzièkog hola. Posao je išao dobro godinama.

Nikol Fervije, krojaèica perjanih kostima:

“Nekada smo radili za velike kabaree, ali vremenom smo morali da pronaðeno nove mušterije. U poèetku, stalno su producirane nove predstave, a mi smo radili dve predstave godišnje, zato što je jedna od njih bila u Las Vegasu. Meðutim, malo po malo, došli smo do predstava na svake dve, tri ili èetiri godine. Posao kao da je presušio.”

Sada se nova predstava pravi u najboljem sluèaju na svakih pet godina. Novi klijenti kompanije su modne kuæe, Pariska opera, republièka garda i èlanovi Francuske akademije. Kostimi na kojima radi Nikol Fervije mnogo se koriste i tokom pet godina upropaste se samo od nošenja na sceni ili pred ljudima. Za sledeæi šou za koji se rade kostimi, potrebno ih je 600 i svi su veoma vredni.

Kabare Lido odvojio je treæinu ukupnog budžeta, taènije tri miliona evra, za perjane i druge kostime.

XS
SM
MD
LG