Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pool_11sep02_nyc_wtc_scape_150.jpg">Savezna uprava za avijaciju više puta upozoravana da Al Kaida planira otmice amerièkih aviona - 2005-02-11


Prema informacijama koje je objavio amerièki Nacionalni arhiv a preneo dnevni list Njujork Tajms, Savezna uprava za avijaciju je više puta pre napada 11. septembra 2001. upozoravana da Al Kaida planira otmice amerièkih aviona, ali je bila «uljuljkana u lažni oseæaj sigurnosti». Podaci potièu iz prethodno klasifikovanih delova izveštaja komisije koja je istraživala okolnosti napada 11. septembra.

Nove informacije potièu iz delova izveštaja koji je Bušova administracija držala u tajnosti. U njima, komisija navodi brojne sluèajeve kada je Savezna uprava za avijaciju primila specifièna upozorenja o generalnoj pretnji otmice aviona, a posebno o opasnosti koja preti od Osame bin Ladena. Uprava je još pre 11. septembra 2001. upozorila amerièke aerodrome da bi teroristi mogli da upotrebe avione za samoubilaèke misije, ali komisija, koja je nekoliko godina pregledala obaveštajne podatke, tvrdi da je moglo da se uèini mnogo više.

Njujork Tajms izveštava da su agenti za bezbednost iz same uprave za avijaciju izneli zabrinutost zbog Bin Ladena i njegovih aktivnosti u èak 52 odvojena izveštaja u toku šest meseci pre napada. Pet od tih izveštaja bavilo se specifièno moguænošæu otmice aviona. U klasifikovanim delovima izveštaja èak se zakljuèuje da je Uprava za avijaciju mogla da promeni tok dogadjaja 11. septembra da je reagovala na vreme, i upozorila aerodrome da pojaèaju skeniranje putnika i prtljaga i pojaèaju obezbedjenje u samim avionima.

Neki èlanovi komisije kažu da su frustrirani zbog toga što taj deo izveštaja nije bio predstavljen javnosti, jer veruju da on pokazuje kljuène probleme u sistemu bezbednosti u amerièkoj avijaciji. Savezna uprava za avijaciju do sada nije reagovala na objavljivanje tih podataka.

XS
SM
MD
LG