Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Pentagon-delegation-led-by-.jpg">Alan Van Egmond: Srbija i Crna Gora je veæ važan partner u globalnoj borbi protiv terorizma - 2005-02-09


Delegacija amerièkog sekretarijata za odbranu nedavno je posetila Srbiju i Crnu Goru na èelu sa admiralom Donaldom Lorenom. U sastavu delegacije bio je i nas sagovornik, direktor odeljenja za evroazijske zemlje, Balkan i specijalne programe u Pentagonu, Alan Van Egmond, koji se u razgovoru sa našim kolegom Brankom Mikašinoviæem, najpre osvrnuo na zazlog posete amerièke vojne delegacije Srbiji i Crnoj Gori.

Alan Van Egmond: Nedavno je u Srbiji i Crnoj Gori došlo do važnih razvoja dogadjaja i želeli smo da nas najviši državni i vojni funkcioneri te zemlje obaveste šta oèekuju narednih meseci, posebno u pogledu vojnih reformi, realizacije istih i buduæih vojnih bilateralnih odnosa.

Glas Amerike: Kakav je izhod vaših razgovora sa predstavnicima vojnog establišmenta te zemlje?

Alan Van Egmond: Po našem dolasku u Beograd obavešteni smo o tekuæim vojnim reformama i planovima da se operativnost oružanih snaga dovede u sklad sa Nato standardima. Uoèili smo da su sprovedene kadrovske promene, tako da je u vojne strukture stupila nova generacija komandnog osoblja, koja je zainteresovana za unapredjenje odnosa i partnerstavo sa SAD i zapadnim zemljama. Upoznali smo se takodje sa novim ministrom odbrane, Prvoslavom Daviniæem, i nekim èlanovima generalštaba i njihovim novim gledištima. Preneli smo im svoje mišljenje da su SAD zainteresovane za što skoriji ulazak Srbije i Crne Gore u Nato.

Glas Amerike: Da li bi Srbija i Crna Gora mogla da postane partner SAD u borbi protiv globalnog i regionalnog terorizma?

Alan Van Egmond: Srbija i Crna Gora je veæ važan partner u globalnoj borbi protiv terorizma. Razgovarali smo o naèinima da se to partnerstvo ojaèa putem, na primer, participacije te zemlje u programu predsednika Buša Inicijativa za širenje bezbednosti i usvajanjem novih zakona i procedura da bi se doprinelo borbi protiv terorizma i osujetila proizvodnja oružja masovnog uništenja. O tome je postignuta svesrdna saglasnost.

Glas Amerike: Kakve su moguænosti da se Srbija i Crna Gora uskoro uèlani u Partnerstvo za mir?

Alan Van Egmond: Znaci su veoma ohrabrujuæi, pogotovu u svetlu tekuæih vojnih reformi i promene komandnog kadrovskog osoblja, ali još uvek ostaje važno pitanje potpune saradnje sa Haškim tribunalom, odnosno ekstradicije optuženih za ratne zloèine.

Glas Amerike: Da li u budænosti oèekujete dalje unapredenje vojne saradnje izmedju dve zemlje?

Alan Van Egmond: Kada prebrodimo pitanje saradnje sa Haškim sudom, ukljuèujuæi potpisivanje èlana 98 Rimskog sporazuma, to æe otvoriti novu eru bilateralne saradnje i daleko svetlijih buduæih odnosa. Kao što znate general Lazreviæ je odluèio da dobrovoljno ode u Hag, što je obeæavjuæi signal. Mi bismo želeli da se sva èetiri generala predaju Haškom tribunalu i da proširimo konsultacije i saradnju sa novim rukovodstvom ministarstva odbrane Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG