Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voa_usa_nba_stojakovic_kings_sacramento_bosnian.jpg ">All-Star u Denveru bez Peðe Stojakoviæa - 2005-02-08


Posle tri uzastopna uèešæa na "All-Star" utakmici, Predrag Stojakoviæ neæe biti deo ovogodišnjeg duela Istoka i Zapada u Denveru. Stojakoviæ nije izabran meðu rezerve Zapada, štaviše niko iz Sakramenta, nije dobio poziv. Krilni košarkaš Kingsa ove godine, propušta i takmièenje u šutiranju trojki, na kome je u poslednje èetiri godine dva puta bio najbolji, a dva puta završio na drugom mestu. Meðutim, košarka Srbije i Crne Gore i ovog puta imaæe svog predstavnika na ovom atraktivnom takmièenju.

Vladimir Radmanoviæ boriæe se manje za nagradu od 25.000 dolara, a više za prestižnu titulu najboljeg trojkaša NBA lige, a konkurencija æe mu biti izuzetna. Titulu brani prošlogodišnji šampion bek domaæih Nagitsa, Vošon Lenard, koji ove sezone ne igra zbog teške povrede ahilove tetive, a tu je i šampion iz 2001, Radmanoviæev saigraè iz Sijetla, Rej Alen, tandem iz Finiksa - Kventin Rièardson i Džo Džonson, kao i Kajl Korver iz Filaldefije, koji je prošle godine bio treæi.

Inaèe, protekle veèeri odigrano je pet utakmica NBA sezone, od kojih su dve odluèene posle dodatnih pet minuta.

Vins Karter bio je nazadrživ protiv Filaldefije, ubacio rekord sezone 43 poena, uz 14 skokova, 5 asistencija i 3 blokade, i tako doveo Nju Džersi do važnog trijumfa nad rivalom iz divizije – 107:97 posle produžetka. Karter je ujedno postao i 41 košarkaš u istoriji sa preko 10.000 poena u karijeri i izjednaèio klupski rekord Netsa sa 7 trojki na meèu. Veliku pomoæ imao je u Džejsonu Kidu, koji je sa 22 koša, 16 asistencija i 11 skokova ostvario 62. «tripl-dabl» u karijeri. Nenad Krstiæ bio je u prvoj petorci, igrao 35 minuta, uz skromnih 5 poena, 3 skoka i jednu blokadu.

Atlanta je konaèno postala 29. tim lige sa dvocifrenim brojem pobeda ove sezone. Hokis su umalo prokockali prednost od 29 poena protiv Lejkersa, ali su na kraju ipak trijumfovali - 114:108. Domaæi su igrali bez Ala Heringtona, koji je pred utakmicu stavljen na listu povreðenih, a u prvoj èetvtrini i Peða Drobnjak je, treæi put ove sezone, izvrnuo skoèni zglob. Najzaslužniji za trijumf bili su Entoan Voker, Toni Delk i ruki Džoš Èildres. Voker je ubacio 26 poena, Èildres ostvario "dabl-dabl" (19 poena, 11 skokova), dok je Delk završio sa 25 pogodaka, i saèuvao pobedu sa osam uspešno realizovanih penala u poslednjem minutu.

Vodeæi tim Istoka Majami oèekivano je pobedio Golden Stejt Voriorse – 105:96, ali se namuèio, pre svega zbog slabe partije Dvejna vejda. Vejd je bio bez koša prvih 18 minuta igre, promašio je nekoliko polaganja, jedno zakucavanje i imao osam izgubljenih lopti, da bi na kraju završio sa 18 poena, uz šut iz igre 5-18. Šakil O'Nil je meðutim bio sjajan, postigao 27 koševa, uz 14 skokova i 6 asistencija, tako da je Hit zadržao veliku prednost u odnosu na prve pratioce: Detroit, Vašington i Klivlend. Žarko Èabrakapa ponovo je bio vrlo solidan, sa 14 poena, uz šut 4-5, i 4 uhvaæene lopte za 14 minuta igre.

Malopre pomenuti Vašington Vizardsi pobedili su Indijanu u svom "MCI Centru" - 108:104, pre svega zahvaljujuæi ove sezone neverovatnom Gilbertu Arinasu, koji je izjednaèio svoj rekord karijere sa 43 poena. Plejmejker domaæih pritom je imao 9 skokova i 6 asistencija, dopunjavao ga je Entuan Džejmsion, koji je završio sa 24 pogotka. Kod Pejsersa, koji su se držali tokom svih 48 minuta, najefikasniji je bio Džermejn O'Nil sa 30 poena, 13 skokova i 5 blokada, dok je Stiven Džekson završio sa 29 koševa, 9 uhvaæenih lopti i 5 asistencija. Indijana je imala poslednji napad za izjednaèenje ili pobedu, ali je Džejmison ukrao loptu Fredu Džonsu, posle èega je Huan Dikson sa penala postavio konaèan rezultat.

U poslednjoj utakmici veèeri, Njujork je prekinuo seriju od pet uzastopnih poraza, odnosno devet kada je reè o gostovanjima. Niksi su posle produžetka pobedili Jutu – 102:99.

XS
SM
MD
LG