Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_rice_belka_poland_210_eng_5feb05_preview.jpg">Poljska povlaèi 800 svojih vojnika iz Iraka - 2005-02-05


Državni sekretar Kondoliza Rajs održala je danas u Ankari sastanak sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, kojom prilikom je izrazila uveravanja da Sjedinjene Države èvrsto stoje na stanovištu da teritorijalni integritet Iraka treba da bude oèuvan.

Novi amerièki državni sekretar sastala se sa turskim premijerom na aerodromu u Ankari, na koji je doputovala iz Berlina, i sa kojeg je turski premijer odmah zatim otputovao u obilazak podruèja pogodjenog cunamijem u Južnoj Aziji. Tuska vlada veæ duže vreme brine da bi potezi iraèkih Kurda ka stvaranju autonomije na severu Iraka mogli da podstaknu separatizam kurdske manjine u Turskoj. Ta zabrinutost je samo pojaèana ishodom nedavnih izbora u Iraku, na kojima su Kurdi -- koji su se odazvali u viskom procentu -- obezbedili bitan uticaj u novoj iraèkoj vladi. Na konferenciji za novinare u avionu na putu za Ankaru, sekretar Rajs je izjavila da su turski interesi dobro poznati Sjedinjenim Državama i da je Vašington predan ujedinjenom Iraku èija bi vlada predstavljala sve delove iraèkog društva:

“Tu sam, u stvari, i zbog toga da Turskoj pružim uveravanja da smo èvrsto predani teritorijalnom integritetu Iraka u kojem æe biti zastupljeni svi njegovi delovi, etnièke i verske grupe, sve manjine i èiji æe interesi biti predstavljeni u novoj vladi. Putem svih veza koje imamo u Iraku sa onima koji æe verovatno stupiti na vlast uputiæemo jasnu poruku da želimo razvoj pozitivnih odnosa izmeðu Turske i Iraka”.

Državni sekretar je takoðe rekla da su veæ održani trilateralni, amerièko-tursko-iraèki razgovori o pitanjima za koje je zainteresovana Ankara, ukljuèujuæi aktivnosti kurdistanske Radnièke partije, PKK, koja je se nalazi na listi teroristièkih organizacija koju je saèinio Stejt department. Bušova administracija se zalaže za nastavak trilaterlanih kontakata, dodala je Kondoliza Rajs. Ona je doputovala u Ankaru da èuje stavove Turske kako bi mogla da ih uzme u obzir u formulisanju amerièke spoljne politike, rekla je Rajs. Iako se Turska nije pridružila koaliciji u Iraku koju predvode SAD, Rajs je istakla snažno amerièko-tursko partnerstvo u NATO-u i naglasila amerièku podršku turskoj ekonomskoj reformi i prijemu Turske u Evropsku Uniju. Kondoliza Rajs æe se sutra sastati sa turskim predsednikom Ahmetom Nedžetom Sezerom i ministrom spoljnih poslova Abdulom Gulom. Amerièki državni sekretar æe posle toga otputovati za Bliski Istok na odvojene razgovore sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i novim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Ostale vesti

Danas je pronaðena olupina putnièkog aviona koji je pre dva dana nestao sa radara u Avganistanu. Olupina je locirana na oko 20 kilometara istoèno od Kabula, a prema tvrdnjama zvaniènika NATO i Avganistana u nesreæi je poginulo svih 104-oro putnika. Prema izjaviama zvaniènika avio-kompanije, u avionu je bilo 23-oje stranaca, meðu kojima devetoro Turaka, šestoro Amerikanaca i èetvoro Rusa. Avganistansi ministar za transport Enajatulah Kasemi izjavio je da se još ne zna urzok nesreæe. Avion je leteo na liniji Herat-Kabul, ali sletanje na Kabulski aerodrom je odgoðeno zbog jake oluje. Zvaniènici su saopštil da je polot kontaktirao aerodrom u Pakistanu, kako bi dobio dozvolu sa sletanje, ali od tada se izgubio svaki kontakt sa posadom.

Iraèka izborna komisija saopštila je da æe konaèni izborni rezultati biti objavljeni u èetvrtak. Prema preliminarnim izveštajima, u veæinski šiitskim pokrajinama, glavna šiitska koalicija, Ujedinjeni iraèki savez, vodi sa oko dve treæine osvojenih glasova, dok stranka koju predovdi privremeni premijer Ijad Alavi zaostaje sa manje od 20 odsto glasova. Medjutim, nasilje u Iraku se nastavlja. Amerièki vojni predstavnici su saopštili da su u sinoænjoj eksploziji bombe pored puta u Bidžiju, oko 250 kilometara severno od Bagdada, poginula dvojica amerièkih vojnika. U odvojenim napadima, ubijena su èetvorica pripadnika iraèke nacionalne garde u Basri i trojica u Samari. Za sada, inaèe, nema informaciija o sudbini italijanske novinarke Djuliane Sgrena, koja je juèe oteta u Bagdadu. Grupa koja sebe naziva Organizacija islamskog džihada preuzela je odgovornost za otmicu i u saopštenju na internetu zatražila od Italije da njene trupe napuste Irak u roku od nekoliko dana. Verodostojnost tog saopštenja nije mogla da bude nezavisno potvrdjena.

Apelaciooni sud u Jemenu potvrdio je smrtnu presudu izreèenu Huzamu Salehu Mejaliju i osudio na smrt Favaza al Rabeia, kome je prethodno bilo izreèeno deset godina zatvora. Al Rabei je osudjen za niz smrtonosnih napada, meðu kojima je i bombaški napad na francuski tanker u Limburgu. Majali i al-Rabei, koji su osuðeni u avgustu prošle godine za ubistvo policajca, nalaze se u grupi od 15 Jemenaca koji su u isto vreme osuðeni za druge i napad u Limburgu. Jedan Bugarin je poginuo, dok je 12 èlanova posade ranjeno, kada je brod natovaren eksplozivom raznet u Limburgu, pred sam ulazak u luku Aš-Šir na jugoistoku Jemena u Oktobru 2002.

Saudijski princ Abdula apelovao je za stvaranje meðunarodnog centra za borbu protiv terorizma. Na današnjoj konferenciji o anti-terorizmu u Rijadu, princ Abdula je izjavio da bi postojanje takvog centra omoguæilo zvaniènicima i struènjacima da ekifasno i stalno razmenjuju informacije koje bi pomogle da se spreèe teroristièki napadi. Pred uèesnicima konferencije iz oko 50 zemalje, saudsijki princ je dodao da svet ne može da se bori protiv terorizma ukoliko se ne bori protiv šverca droge i pranja novca. Smatra se da Saudijska Arabija veæ razmenjuje neke informaciej sa SAD. Uprkos tome, neki struènjaci sa Zapada smatraju da Saudijska Arabija izvozi terorizam i da nije potpuno otvorena u koracima koje preduzima u borbi protiv njega.

Britanska vlada saopštila je da su ministri finansija grupe sedam najrazvijenijih zemalja na sastanku u Londonu izrazili spremnost da otpišu gotovo sve spoljne dugove najsiromašnijih zemalja sveta. Britanski sekretar za finansije, Gordon Braun rekao je da æe zemlje èlanice grupe 7 donositi odluke o oprostu dugova od sluèaja do sluèaja. Britanija je takodje predlagala da se udvostruèi pomoæ zemljama u razvoju ali su SAD odbacile taj predlog. Amerièki podsekretar za finansije Džon Tejlor, rekao je u intervju za BBC da se taj plan ne bi uklopio u budžetski proces SAD. Medjutim, britanski sekretar za medjunarodni razvoj, Hilari Ben, obeæala je da æe Britanija nastaviti da se zalaže za svoj plan i da se nada da æe rešenje biti pronadjeno do sledeæe godine, sa ili bez uèešæa SAD.

XS
SM
MD
LG