Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/02feb05_bush_congress_SOU019_210.jpg">Predstavnièki dom usvojio rezoluciju sa pozitivnim ocenama nedavnih iraèkih i palestinskih izbora - 2005-02-03


Ukazujuæi da je svet bezbedniji kada demokratija zameni tiraniju, u rezoluciji Predstavnièkog doma upuæuju se èestitke Iraèanima i èlanovima predstojeæe privremene nacionalne skupštine. U istoj rezoluciji se navodi da su Iraèani odbacili “u krajnjoj liniji bezuspešan pokušaj” teroristièke pobune da spreèi iraèki narod da upražnjava svoje pravo i izabere svoje lidere. Demokrate i republikanci su u Predstavnièkom domu govorili u prilog rezoluciji. Kongresmen Tom Lantoš rekao je da se biraèki listiæi još uvek prebrojavaju, ali da je jasno da je demokratija pobedila u Iraku.

“Videli smo kako narod u nizu zemalja tokom proteklih 15 godina postojano bira slobodu, a ne tiraniju. Medjutim, Iraèani su glasali pod uslovima bez presedana, bukvalno rizikujuæi svoje živote, da bi ostvarili svoje pravo, koje veæina smatra garantovanim, a mnogi od nas ni ne koriste to pravo.”

Lider republikanske veæine u Predstavnièkom domu, Tom DeLej, pridružio se pohvalama:

“Izbori predstavljaju pobedu ljudske slobode nad ljudskom represijom, pobedu dobra nad zlim, i to je razlog što smo mi ovde. U nedelju ujutro, iraèki narod je pokazao svetu da potreba èoveèanstva za slobodom nema granica.”

U odvojenoj rezoluciji, Predstavnièki dom je èestitao palestinskom narodu na slobodnim i praviènim predsednièkim izborima ranije ovog meseca. Ukazujuæi na izbor Mahmuda Abasa za predsednika palestinske uprave, u rezoluciji se kaže da njegov izbor predstavlja veliki korak u pravcu demokratije u arapskom svetu. Predstavnièki dom je ponovo ukazao na privrženost SAD bezbednosti Izraela i njegovom postojanju kao državi Jevreja. Rezolucijom se apeluje na Abasa da preduzme neposredne mere u cilju raspuštanja teroristièke infrastrukture, konfiskovanja ilegalnog oružja, hapšenja terorista i njihovog privodjenja pravdi, kao i okonèanja podsticanja na nasilje i mržnju u palestinskim medijima, džamijama i drugim institucijama.

XS
SM
MD
LG