Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/edu_congress_30nov04_150_russian.jpg">Demokratski lideri u Kongresu su nastavili da i dalje pokreću  domaća pitanja - 2005-02-02


Dok se predsednik Buš priprema za večerašnji govor o stanu Nacije, kongresne Demokrate – koji su u opoziciji – ukazuju da je stvarna provera uspešnog razvoja situacije u Iraku, tek pred nama. Članovi Republikanske stranke, istovremeno, nastavljaju da hvale rezultate iračkih izbora.

Pošto je Bela kuća objavila još nekoliko opštih tačaka koje će predsednik pomenuti u svom govoru o stanju Unije, Demokratski lideri u Kongresu su nastavili da i dalje pokreću domaća pitanja. Pred predsednikom Bušom, uoči njegovog petog govora o stanju Unije, stoji veoma jaka karta – upravo održani izbori u Iraku. Zbog toga je vođa senatske manjine, senator Heri Rid pokušao da pažnju medija zadrži na pitanju koje sve preokupira – da li su Iračani u stanju da na sebe preuzmu veću odgovornost za bezbednost svoje zemlje.

«Prema svim pouzdanim procenama, manje od 10 hiljada Iračana je obučeno tako da mogu da budu zaista dobri policajci i vojnici. A možda će biti neophodno da se većim delom ta obuka izvrši u inostrantsvu.»

Senator Rid ukazuje da predsednik Buš mora da uputi snažan lični poziv evropskim zemljama i drugim državama, da pomognu ne samo u obuci Iračana već i u obnovi te zemlje. Predstavnik za štampu Bele kuće, Skot Meklelan, napominje da će predsednik to najverovatnije i učiniti.

«Postoji više načina na osnovu kojih bi razne zemlje mogle da uzmu učešća u Iraku i da tako pomognu Iračanima, a mi se nadamo da će oni shvatiti ovu istorijsku priliku koja je pred nama, kako bi nadgradili ono što je postignuto proteklog vikenda.»

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi negira da Demokrate žele da dovedu predsednika Buša u bezizlaznu situaciju i naglašava da predsednik mora da ima plan za Irak i da mora da ga sprovede.

«Predsednik ne samo da treba da o tome govori, već mora da ima i plan akcije o tome kako da se to sprovede i da to bude plan - ne za napuštanje Iraka, već plan o tome kako da se uspostavi proces koji će omogućiti da izbori koji treba da budu održani krajem godine, budu ostvareni uz manje američko vojno prisustvo,» kaže Pelosi.

Demokrate moraju da budu veoma pažljive, kako ne bi umanjivale značaj ishoda izbora u Iraku, a da istovremeno skrenu pažnju na troškove američke okupacije - u životima i novcu. Republikanci navode da očekuju da će predsednik upotrebiti rezultate izbora u Iraku, kao jasan znak da je njegova politika uspešna. Ipak, vođa republikanske većine, Bil Frist slaže se da predsednik treba da pruži ruku saveznicima, radi pomoći u Iraku.

«Pravi signal koji je, mislim, upućen jeste – hajde da navedemo i druge zemlje da učestvuju u ovom odlučujućem trenutku, kako u pogledu bezbednosti, tako i u pogledu napretka ka iračkoj samoupravi.»

Što se tiče reforme socijalnog osiguranja, što je za administraciju prioritetno pitanje na domaćem planu, očekuje se da će predsednik govoriti o rezervama koje su izneli Demokrate, kao i neki od Republikanaca. Lideri Demokratske stranke u Predstavničkom domu i Senatu uputiće svoj formalni odgovor, po završetku večerašnjeg govora o stanju Unije.

XS
SM
MD
LG